Erasmus plus Sport PDF Drukuj Email
niedziela, 31 lipca 2016 21:17

Projekt ma na celu promowanie aktywno艣ci ruchowych w szko艂ach podstawowych, gdzie wi臋kszo艣膰 zaj臋膰 prowadzonych jest w trybie siedz膮cym, poprzez inowacyjne podej艣cie oparte na dotychczasowych wynikach bada艅 neuronaukowych. Program to tak偶e transfer dobrych praktyk mi臋dzy partnerami projektu oraz tworzenie mi臋dzynarodowej sieci Federacji Karate z Polski, Francji, Hiszpani, W艂och i Portugalii. Projekt czerpie inspiracj臋 z dzia艂a艅 ju偶 prowadzonych we W艂oszech przez FIJLKAM.

聽Inteligencja ruchowa wyra偶a si臋 poprzez 艣wiadomy i zamierzony ruch. Aktywno艣膰 ta powinna by膰 maksymalnie wydajna, kreatywna i wielopostaciowa. Obejmuje ona ruch, kt贸ry pozwala jednostce na interakcj臋 z 聽r贸偶nymi rodzajami 艣rodowiska (szko艂a, natura itd) a tak偶e sport i wszelka motoryka 聽w tym zakresie. Najlepszym okresem na rozw贸j inteligencji ruchowej jest okres od urodzenia do 聽11 roku 偶ycia dziecka.

聽Siedz膮cy tryb 偶ycia 聽oraz nadwaga stanowi powa偶ne 聽zagro偶enie dla harmonijnego 聽rozwoju intelektualnego i fizycznego dzieci. Program obejmuje szko艂y podstawowe kraj贸w partnerskich, w nawi膮zaniu do edukacji ruchowej jej uczestnik贸w w wieku 7-8 lat oraz kszta艂towa膰 ma kompetencje i umiej臋tno艣ci potrzebne trenerom Federacji Narodowych w celu podj臋cia pracy w szko艂ach.

聽Szkolenie trener贸w odb臋dzie si臋 w czasie szkole艅 krajowych oraz w czasie dw贸ch kurs贸w szkoleniowych mi臋dzynarodowych.

聽Zaj臋cia ruchowe prowadzone b臋d膮 w czasie zaj臋膰 聽wychowania fizycznego wg planu szkolnego przy wsp贸艂pracy trener贸w Narodowego Zwi膮zku Karate w czasie roku szkolnego 2017-2018.

聽Ocena wynik贸w obejmowa膰 b臋dzie analiz臋 wynik贸w przez instytucj臋 zewn臋trzn膮 w zakresie poprawy zdolno艣ci motorycznych, zdolno艣ci uczenia si臋, i zachowa艅 spo艂ecznych dzieci bior膮cych udzia艂 w projekcie.

聽Projekt ma na celu stworzenie sieci, aby zapewni膰 trwa艂o艣膰 inicjatywy w szko艂ach sze艣ciu kraj贸w uczestnicz膮cych, a tak偶e wspiera zaanga偶owanie innych Federacji Karate zainteresowanych realizacj膮 projektu w swoich krajach. W tym celu projekt przewiduje dzia艂膮nia upowszechniaj膮ce na poziomie mi臋dzynarodowym, krajowym oraz poprzez 聽strony internetowe. gdzie mo偶na znale藕膰 materia艂y dydatktyczne i zebrane dane z projektu w szko艂ach.

聽Program Erasmus ples Sport ma na celu wspieranie dzia艂膮艅 w dziedzinie kszta艂cenia, szkolenia dzieci i m艂odzie偶y na lata 2014-2020.