Komunikat 02/2009 PDF Drukuj Email
poniedziałek, 16 lutego 2009 10:27

Komunikat

1. Przypomnienie z MSiT

Ministerstwo Sportu i Turystyki po raz kolejny wskazało wszystkim klubom sportowym na konieczność prowadzenia licencji klubowych, trenerskich, sędziowskich i zawodniczych. W związku z tym na każdym zgłoszeniu na zawody sportowe (bez względu na rangę zawodów) należy umieścić numery licencji dotyczące wszystkich uczestników zawodów.
Zgłoszenie na zawody powinno zawierać:
a. pełną nazwę klubu wraz z numerem licencji
b. imię i nazwisko szkoleniowca odpowiedzialnego za reprezentację klubową wraz z numerem licencji trenerskiej
c. imię i nazwisko delegowanego sędziego wraz z numerem licencji sędziowskiej
d. imiona i nazwiska zawodników z podaniem licencji zawodniczych i konkurencji w których występują

2. Licencje klubowe

Ze wzgędu na późny przydział środków finansowych dla klubów (podobnie i dla PZ sportowych), jeszcze do dnia dzisiejszego wiele klubów nie ma jeszcze na swoim koncie środków z dotacji. Z tego powodu przesuwamy termin wpłat za licencje klubowe do końca lutego w cenie podstawowej tj. 350zł. Od 01.03.2009 opłata za licencję klubową wynosić bedzie 380 zł.
Przypominamy, że po 01.03.2009 każdy klub musi mieć wykupioną aktualną licencję klubową aby uzyskać pełne prawa w ramach PZ Karate (organizacja egzaminów, zawodów, udział w zawodach i szkoleniach itp.)

3. Licencje zawodnicze

Wielu trenerów docenia wprowadzenie licencji zawodniczych. W kilku klubach wszyscy ćwiczący mają już aktualną licencję zawodniczą. Coraz większa ilość klubów idzie tą drogą.
Co to daje klubom, trenerom, zawodnikom:
a. Zawodnik ma prawo brania udziału w zawodach sportowych
b. Zawodnik ma prawo korzystania z darmowych badań w przychodni sportowo-lekarskiej
c. Zawodnik otrzymuje druk licencji i może się nim pochwalić w rodzinie i swoim środowisku
d. Posiadanie licencji przyśpiesza proces weryfikacji przy zbieraniu zgłoszeń na różnego typu zawodach
e. Zawodnik jest związany z klubem macierzystym przez co nie może samodzielnie zmienić barw klubowych
f. Posiadanie dużej grupy zawodników z licencjiami jest istotnym argumentem przy ubieganiu się o dotację dla klubu. Pokazuje w sposób realny jaki potencjał sportowy ma dany klub.

4.Obrona dobrego imienia Karate

Po emisji program "Misja Specjalna" dot. Polskiego Związku Karate otrzymaliśmy dużo informacji od trenerów i prezesów naszych klubów o negatywnych skutkach jakie poniosła nasza dyscyplina.
W związku z tym podpisaliśmy umowę z dobrą kancelarją prawną, aby skutecznie wystąpić na drogę prawną przciwko TVP, autorom tego programu i osobom, które nas szkalują.
Zorganizowaliśmy konferencję prasową w siedzibie PAP w Warszawie oraz podjęliśmy wysiłki, aby spotkać się z różnymi decydentami, aby przedstawić im stan faktyczny w jakim znajduje się Karate w Polsce.
Wszystkie te działania powodują spore koszty, na które nie mamy pokrycia w budżecie związku. Dlatego klika tygodni temu zwróciłem się z apelem o wsparcie finansowe naszych działań. Klikadziesiąt klubów oraz kilka osób prywatnych pozytywnie odpowiedziało na ten apel i wpłaciło na nasze konto po 500 zł. Umożliwia to bieżące opłacanie wydatków związanych z tą sprawą. Za to im serdecznie dziękuję.
Nadal zwracam się z apelem do pozostałych klubów o pomoc w tej sprawie, gdyż tylko wpólnym zaangażowaniem (finansowym i osobistym) możemy  wygrać tę sprawę. Chodzi o to,  aby zakończyć ciągłe zatargi na drodze prawnej, oderwać się od maniaków, którzy ciągle wciągają karate w różne zatargi i zająć się rozwojem karate oraz przygotowaniami kadry do zawodów międzynarodowych.

5. Zgrupowania z czołowymi trenerami z Włoch

a. W kwietniu planowane jest zgrupowanie kadry PZK w którym zajęcia prowadzić będzie trener kadry Włoch Santo Torre. Na to zgrupowanie oprócz kadry seniorów zaproszeni zostaną ci trenerzy, którzy współpracują  z kadrą. Podobnie jak w roku ubiegłym Santo Torre pokaże świetne ćwiczenia i poprowadzi bardzo ciekawe zajęcia. Wzbogaci to warsztat trenerski tych osób, które będą uczestniczyły w tym zgrupowaniu.
b. W lipcu zaplanowane jest duże (otwarte dla wszystkich zawodników i trenerów z klubów członowkich PZK) zgrupowanie z udziałem kadry Polski, porwadzone prze trenerów kadry Polski oraz trenerów kadry Włoch Santo Torre i G. Guazzaroni. Trenerzy z Włoch prowadzą byłych i aktualnych mistrzów świata i Europy.
Gorąco zapraszam na to zgrupowanie:
- trenerów i instruktorów - dla nich to zgrupowanie połączone będzie z uzyskaniem licencji trenerskich na 2010
- zawodników - startujących na różnych zawodach
- ćwiczących karate amatorsko - zarówno dzieci, młodzież i dorosłych

Zajęcia prowadzone będą w różnych grupach wiekowych i zaawansowania.
W zajęciach uczestniczyć będą zawodnicy z innch krajów. W ramach zgrupowania  odbędzie się egzamin na kyu i dan PZK (z możliwością uzyskania potwierdzenia - dyplom z WKF).

Bliższe informacje o zgrupowaniach już wkrótce na naszej stronie oraz w klubach członkowskich PZK.

Poprawiony: poniedziałek, 16 lutego 2009 13:37

Copyright © 2023. Polski Związek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS