Komunikat 02/2009 PDF Drukuj Email
poniedzia艂ek, 16 lutego 2009 10:27

Komunikat

1. Przypomnienie z MSiT

Ministerstwo Sportu i Turystyki po raz kolejny wskaza艂o wszystkim klubom sportowym na konieczno艣膰 prowadzenia licencji klubowych, trenerskich, s臋dziowskich i zawodniczych. W zwi膮zku z tym na ka偶dym zg艂oszeniu na zawody sportowe (bez wzgl臋du na rang臋 zawod贸w) nale偶y umie艣ci膰 numery licencji dotycz膮ce wszystkich uczestnik贸w zawod贸w.
Zg艂oszenie na zawody powinno zawiera膰:
a. pe艂n膮 nazw臋 klubu wraz z numerem licencji
b. imi臋 i nazwisko szkoleniowca odpowiedzialnego za reprezentacj臋 klubow膮 wraz z numerem licencji trenerskiej
c. imi臋 i nazwisko delegowanego s臋dziego wraz z numerem licencji s臋dziowskiej
d. imiona i nazwiska zawodnik贸w z podaniem licencji zawodniczych i konkurencji w kt贸rych wyst臋puj膮

2. Licencje klubowe

Ze wzg臋du na p贸藕ny przydzia艂 艣rodk贸w finansowych dla klub贸w (podobnie i dla PZ sportowych), jeszcze do dnia dzisiejszego wiele klub贸w nie ma jeszcze na swoim koncie 艣rodk贸w z dotacji. Z tego powodu przesuwamy termin wp艂at za licencje klubowe do ko艅ca lutego w cenie podstawowej tj. 350z艂. Od 01.03.2009 op艂ata za licencj臋 klubow膮 wynosi膰 bedzie 380 z艂.
Przypominamy, 偶e po 01.03.2009 ka偶dy klub musi mie膰 wykupion膮 aktualn膮 licencj臋 klubow膮 aby uzyska膰 pe艂ne prawa w ramach PZ Karate (organizacja egzamin贸w, zawod贸w, udzia艂 w zawodach i szkoleniach itp.)

3. Licencje zawodnicze

Wielu trener贸w docenia wprowadzenie licencji zawodniczych. W kilku klubach wszyscy 膰wicz膮cy maj膮 ju偶 aktualn膮 licencj臋 zawodnicz膮. Coraz wi臋ksza ilo艣膰 klub贸w idzie t膮 drog膮.
Co to daje klubom, trenerom, zawodnikom:
a. Zawodnik ma prawo brania udzia艂u w zawodach sportowych
b. Zawodnik ma prawo korzystania z darmowych bada艅 w przychodni sportowo-lekarskiej
c. Zawodnik otrzymuje druk licencji i mo偶e si臋 nim pochwali膰 w rodzinie i swoim 艣rodowisku
d. Posiadanie licencji przy艣piesza proces weryfikacji przy zbieraniu zg艂osze艅 na r贸偶nego typu zawodach
e. Zawodnik jest zwi膮zany z klubem macierzystym przez co nie mo偶e samodzielnie zmieni膰 barw klubowych
f. Posiadanie du偶ej grupy zawodnik贸w z licencjiami jest istotnym argumentem przy ubieganiu si臋 o dotacj臋 dla klubu. Pokazuje w spos贸b realny jaki potencja艂 sportowy ma dany klub.

4.Obrona dobrego imienia Karate

Po emisji program "Misja Specjalna" dot. Polskiego Zwi膮zku Karate otrzymali艣my du偶o informacji od trener贸w i prezes贸w naszych klub贸w o negatywnych skutkach jakie ponios艂a nasza dyscyplina.
W zwi膮zku z tym podpisali艣my umow臋 z dobr膮 kancelarj膮 prawn膮, aby skutecznie wyst膮pi膰 na drog臋 prawn膮 przciwko TVP, autorom tego programu i osobom, kt贸re nas szkaluj膮.
Zorganizowali艣my konferencj臋 prasow膮 w siedzibie PAP w Warszawie oraz podj臋li艣my wysi艂ki, aby spotka膰 si臋 z r贸偶nymi decydentami, aby przedstawi膰 im stan faktyczny w jakim znajduje si臋 Karate w Polsce.
Wszystkie te dzia艂ania powoduj膮 spore koszty, na kt贸re nie mamy pokrycia w bud偶ecie zwi膮zku. Dlatego klika tygodni temu zwr贸ci艂em si臋 z apelem o wsparcie finansowe naszych dzia艂a艅. Klikadziesi膮t klub贸w oraz kilka os贸b prywatnych pozytywnie odpowiedzia艂o na ten apel i wp艂aci艂o na nasze konto po 500 z艂. Umo偶liwia to bie偶膮ce op艂acanie wydatk贸w zwi膮zanych z t膮 spraw膮. Za to im serdecznie dzi臋kuj臋.
Nadal zwracam si臋 z apelem do pozosta艂ych klub贸w o pomoc w tej sprawie, gdy偶 tylko wp贸lnym zaanga偶owaniem (finansowym i osobistym) mo偶emy  wygra膰 t臋 spraw臋. Chodzi o to,  aby zako艅czy膰 ci膮g艂e zatargi na drodze prawnej, oderwa膰 si臋 od maniak贸w, kt贸rzy ci膮gle wci膮gaj膮 karate w r贸偶ne zatargi i zaj膮膰 si臋 rozwojem karate oraz przygotowaniami kadry do zawod贸w mi臋dzynarodowych.

5. Zgrupowania z czo艂owymi trenerami z W艂och

a. W kwietniu planowane jest zgrupowanie kadry PZK w kt贸rym zaj臋cia prowadzi膰 b臋dzie trener kadry W艂och Santo Torre. Na to zgrupowanie opr贸cz kadry senior贸w zaproszeni zostan膮 ci trenerzy, kt贸rzy wsp贸艂pracuj膮  z kadr膮. Podobnie jak w roku ubieg艂ym Santo Torre poka偶e 艣wietne 膰wiczenia i poprowadzi bardzo ciekawe zaj臋cia. Wzbogaci to warsztat trenerski tych os贸b, kt贸re b臋d膮 uczestniczy艂y w tym zgrupowaniu.
b. W lipcu zaplanowane jest du偶e (otwarte dla wszystkich zawodnik贸w i trener贸w z klub贸w cz艂onowkich PZK) zgrupowanie z udzia艂em kadry Polski, porwadzone prze trener贸w kadry Polski oraz trener贸w kadry W艂och Santo Torre i G. Guazzaroni. Trenerzy z W艂och prowadz膮 by艂ych i aktualnych mistrz贸w 艣wiata i Europy.
Gor膮co zapraszam na to zgrupowanie:
- trener贸w i instruktor贸w - dla nich to zgrupowanie po艂膮czone b臋dzie z uzyskaniem licencji trenerskich na 2010
- zawodnik贸w - startuj膮cych na r贸偶nych zawodach
- 膰wicz膮cych karate amatorsko - zar贸wno dzieci, m艂odzie偶 i doros艂ych

Zaj臋cia prowadzone b臋d膮 w r贸偶nych grupach wiekowych i zaawansowania.
W zaj臋ciach uczestniczy膰 b臋d膮 zawodnicy z innch kraj贸w. W ramach zgrupowania  odb臋dzie si臋 egzamin na kyu i dan PZK (z mo偶liwo艣ci膮 uzyskania potwierdzenia - dyplom z WKF).

Bli偶sze informacje o zgrupowaniach ju偶 wkr贸tce na naszej stronie oraz w klubach cz艂onkowskich PZK.

Poprawiony: poniedzia艂ek, 16 lutego 2009 13:37