The World Games Wroc艂aw 2017 PDF Drukuj Email
sobota, 29 lipca 2017 12:06

聽We Wroc艂awiu w dniach 20-30.07.2017 odbywa si臋 The World Games z udzia艂em 3500 zawodnik贸w z ponad 100 kraj贸w w 31 dyscyplinach.

聽Zawody The World Games (TWG) rozgrywane s膮 od prawie 40 lat a od 2000 roku odbywaj膮 si pod patronatem Mi臋dzynarodowego Komitetu Olimpijskiego.

聽W TWG odby艂y si臋 w dniach 25 i 26.07.2017 zawody karate z udzia艂em 94 najlepszych na 艣wiecie zawodnik贸w z 32 kraj贸w. W tej grupie znalaz艂o si臋 11 polskich zawodnik贸w wskazanych przez World Karate Federation. Byli to:

- w kata:

聽 Olga Chmielewska

聽 Bartosz M膮czka,

- w kumite:

聽 Magdalena Nowakowska -50 kg,

聽 Dorota 聽Banaszczyk 聽-55 kg,

聽 Justyna Gradowska 聽- 61 kg,

聽 Kamila Warda 聽- 68 kg,

聽 Berenika Prz膮dka 聽+68 kg,

聽 Maciej Dr膮偶ewski 聽- 60 kg,

聽 Maciej Boguszewski 聽-75 kg,

聽 Kamil Warda 聽-84 kg,

聽 Micha艂 B膮bos 聽+84 kg

聽Starty naszych zawodnik贸w by艂y na bardzo dobrym poziomie, walcz膮c z bardzo utytu艂owanymi przeciwnikami pokazali, 偶e im nie ust臋puj膮. Wiele walk, nawet tych przegranych, dawa艂o wiele emocji kibicom i pokaza艂o, 偶e do czo艂贸wki nam niewiele brakuje, a nawet mo偶na powiedzie膰, 偶e w tej czo艂贸wce ju偶 si臋 znajdujemy.

聽Najlepiej z naszej ekipy spisa艂 si臋 Micha艂 B膮bos zdobywaj膮c po kilku bardzo emocjonuj膮cych walkach br膮zowy medal. Niewiele gorzej spisa艂y si臋 nasze dwie 艣wietne zawodniczki Magdalena Nowakowska i Justyna Gradowska oraz nasz olimpijczyk (startowa艂 jako jedyny Polak na Europejskich Igrzyskach Olimpijskich) Kamil Warda. Wyszli po 艂adnych walkach eliminacyjnych ze swoich grup i zdobyli IV miejsca.

聽W klasyfikacji medalowej wygra艂a Japonia, a my dzi臋ki medalowi zdobytemu przez Micha艂a B膮bosa mamy XIV miejsce.