O艣wiadczenie Ministerstwa Sportu i Turystyki PDF Drukuj Email
pi膮tek, 08 marca 2019 14:09
Na stronie Ministerstwa Sportu i Turystyki ukaza艂o si臋 o艣wiadczenie dotycz膮ce naszej dyscypliny sportu. Z tego o艣wiadczenie jednoznacznie wynika, 偶e w karate dzia艂a tylko jeden Zwi膮zek zajmuj膮cy si臋 sportem wyczynowym. Do jego zada艅 nale偶y organizacja Mistrzostw Polski, Pucharu Polski, tworzenie Kadry Narodowej i wysy艂anie Reprezentacji Polski na zawody mi臋dzynarodowe.
聽W nawi膮zaniu do tego o艣wiadczenia, pragn臋 doda膰, 偶e Polski Zwi膮zek Karate podpisa艂 umow臋, napisan膮 przez dzia艂 prawny ministerstwa, ale umowa mo偶e by膰 wa偶na jak podpisz膮 j膮 obie strony. Zarz膮d PUK nie zgodzi艂 si臋 na podpisanie tej umowy (zaproponowa艂 inn膮, kt贸ra zawiera zapisy niezgodne z polskim prawem) i dlatego tej umowy praktycznie nie ma. Dlatego nasi zawodnicy stracili w tamtym roku 750.000 z艂 a w tym roku mog膮 straci膰 kolejne 550.000 z艂.
聽Informujemy wszystkich zainteresowanych funkcjonowaniem w ramach sportu karate, 偶e podobnie jak w latach poprzednich, organizujemy MP Senior贸w i MP Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w w ramach karate olimpijskiego i w ramach karate Shotokan i Kyokushin oraz Puchary Polski.
聽Wymogi uczestnictwa w tych zawodach s膮 znane wszystkim cz艂onkom Zwi膮zku, t.zn. aktualna licencja klubowa, licencje zawodnicze, licencje trenerskie (na 2019 rok) oraz posiadanie stopni wymaganych regulaminem zawod贸w. Respektujemy tylko stopnie uzyskane w ramach Zwi膮zku.

Copyright © 2019. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS