Umowa potrzebna naszym zawodnikom PDF Drukuj Email
niedziela, 26 maja 2019 22:43

聽Polski Zwi膮zek Karate prowadzi szkolenia i zawody w karate olimpijskim oraz w karate stylowym. Obecnie otrzymujemy 艣rodki na prowadzenie dzia艂alno艣ci w ramach karate stylowym. W ramach tych 艣rodk贸w finansujemy szkolenie oraz udzia艂 w licznych zawodach stylowych Kyokushin i Shotokan.聽
聽艢rodki na karate olimpijskie zosta艂y przez ministerstwo zablokowane w zwi膮zku z wykluczeniem PZK z WKF. W zwi膮zku z przed艂u偶aniem wyja艣nienia przyczyn wykluczenia PZK, ministerstwo postanowi艂o, 偶e mo偶e przekaza膰 艣rodki na karate olimpijskie pod warunkiem umo偶liwienia naszym zawodnikom brania udzia艂u w wa偶nych zawodach organizowanych w ramach WKF. Aby to by艂o mo偶liwe, ministerstwo postanowi艂o, 偶e nale偶y podpisa膰 stosown膮 umow臋 o wsp贸艂prac臋 pomi臋dzy Polskim Zwi膮zkiem Karate i Polsk膮 Uni膮 Karate. W ubieg艂ym roku dzia艂 prawny ministerstwa przygotowa艂 propozycj臋 takiej umowy. PZK wyrazi艂 zgod臋 na podpisanie takiej umowy. Przedstawiciel PUK pocz膮tkowo wyrazi艂 zgod臋 na jej podpisanie, ale po paru dniach zmieni艂 zdanie i umowa nie zosta艂a podpisana. W zwi膮zku z tym, w ubieg艂ym roku nasi zawodnicy nie otrzymali 750.000 z艂 na przygotowania i na udzia艂 w zwodach mi臋dzynarodowych. Pod koniec ubieg艂ego roku PUK przygotowa艂a swoj膮 propozycj臋 umowy, ale okaza艂a si臋 niemo偶liwa do podpisania, bo zawiera艂a zapisy niezgodne z ustaw膮 o sporcie. W zwi膮zku z tym ministerstwo doprowadzi艂o do kolejnego spotkania przedstawicieli PZK i PUK, po tym spotkaniu PZK przygotowa艂 kolejn膮 wersj臋 umowy, ale po dw贸ch tygodniach zastanawiania si臋 PUK postanowi艂 znowu nie podpisa膰 tej umowy. Tak wi臋c w tym roku, znowu nasi zawodnicy nie otrzymaj膮 艣rodk贸w na swoje dzia艂ania, a jest to znaczna kwota (tylko na senior贸w to jest 550.000 z艂).

Copyright © 2019. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS