Druga po艂owa sezonu PDF Drukuj Email
pi膮tek, 14 lutego 2020 12:55
聽Ko艅cz膮 si臋 ferie zimowe i szkolenia wyjazdowe karate w klubach zwi膮zkowych. W Budapeszcie zako艅czy艂y si臋 Mistrzostwa Europy Kadet贸w, Junior贸w i U21 z udzia艂em du偶ej grupy polskich zawodnik贸w, jeden zdoby艂 srebrny medal. Co trzeba zaznaczy膰, 偶e jest to du偶y sukces tego zawodnika i jego trenera.
聽Teraz kilkoro zawodnik贸w b臋dzie podejmowa艂o starania o zakwalifikowanie si臋 do Igrzysk Olimpijskich w Tokio. Kilkunastu zawodnik贸w walczy膰 b臋dzie o dobre umiejscowienie si臋 na listach rankingowych WKF. Du偶o wi臋ksza liczba zawodnik贸w walczy膰 b臋dzie o punkty (oraz o dotacje) na zawodach MMM i Mistrzostwach Polski Junior贸w M艂odszych, Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w. Tym zawodnikom, poprzez dzia艂anie niekt贸rych dzia艂aczy karate, zabrano mo偶liwo艣膰 wsparcia finansowego ich przygotowa艅 do zawod贸w krajowych i zagranicznych.
聽Inna bardzo liczna grupa zawodnik贸w szykuje si臋 do zawod贸w stylowych (Kyokushin i Shotokan) z du偶ymi nadziejami na sukcesy medalowe.
聽Opr贸cz zawod贸w, g艂贸wny wysi艂ek klub贸w skierowany jest na szkolenia zawodnik贸w i os贸b 膰wicz膮cych karate na poziomie amatorskim. Codziennie odbywaj膮 si臋 treningi, a co par臋 miesi臋cy egzaminy na stopnie karate. Jest to normalny tok dzia艂ania ka偶dego klubu. Chcemy to utrzyma膰 i wspiera膰 dzia艂ania klub贸w, aby otrzymywa艂y jak najwi臋ksze 艣rodki od samorz膮d贸w lokalnych. Ale jak wida膰 nie wszystkim si臋 to podoba. Szkoda.
聽Apeluj臋 do wszystkich karatek贸w o wyt臋偶ony wysi艂ek na rzecz dalszego rozwoju karate w Polsce.
Poprawiony: pi膮tek, 14 lutego 2020 12:56

Copyright © 2020. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS