List Prezesa PZK do Delegat贸w na Walne Zebranie PZK PDF Drukuj Email
czwartek, 04 lutego 2010 15:52

LIST PREZESA POLSKIEGO ZWI膭ZKU KARATE
DO DELEGAT脫W NA WALNE ZEBRANIE PZK

Warszawa, 16 stycznia 2010 r.

Szanowni Delegaci, Przyjaciele, Koledzy,

Ko艅czymy kolejn膮 kadencj臋 naszej dzia艂alno艣ci, w istocie zamykaj膮c膮 si臋 jubileuszem 30-lecia dzia艂alno艣ci Polskiego Zwi膮zku Karate.

W ostatnim czteroleciu odnotowali艣my dalsze jsukcesy, zar贸wno na polu organizacyjnym, szkoleniowym, jak i sportowym. Zwi臋kszy艂a si臋 tak偶e liczba klub贸w zrzeszonych w Polskim Zwi膮zku Karate. Liczba medali zdobywanych przez naszych Zawodnik贸w i Zawodniczki jest prawdziwie imponuj膮ca. Chcia艂bym zatem podzi臋kowa膰 Trenerom kadry narodowej za solidn膮 prac臋. Ale nie tylko im. W rzeczy samej ku藕ni膮 telnet贸w i najci臋偶szej pracy s膮 bowiem poszczeg贸lne kluby. To ich instruktorzy zas艂uguj膮 na najwy偶sz膮 pochwa艂臋 i uznanie ca艂ego naszego 艣rodowiska. Cenimy tak偶e oddolne inicjatywy, z kt贸rymi wyst臋puj膮 liderzy poszczeg贸lnych o艣rodk贸w, a kt贸re maj膮 sprzyja膰 dalszej poprawie w funkcjonowaniu tak ca艂ego Zwi膮zku, jak i poszczeg贸lnych styli karate: szkoleniu, wsp贸艂zawodnictwu sportowemu oraz pracy z m艂odzie偶膮 i dzie膰mi. Obecnie jednak najistotniejsz膮 spraw膮 w dzia艂alno艣ci Zwi膮zku jest wprowadzanie ewolucyjnych zmian zgodnych z nowym statutem PZK.

W karate Shotokan, Kyokushin oraz WKF odnotowali艣my znacz膮ce sukcesy, co potwierdzaj膮 medale zdobywane przez naszych zawodnik贸w niemal na wszystkich kontynentach. Aktywnie w艂膮czamy si臋 r贸wnie偶 w nowe projekty, kt贸rych inicjatorami s膮 struktury mi臋dzynarodowe skupiaj膮ce r贸偶ne style karate. Wszystko to ma s艂u偶y膰 dalszej integracji i dynamice w rozwoju Polskiego Zwi膮zku Karate. Mi艂o mi wi臋c poinformowa膰, 偶e w tym roku po raz kolejny b臋dziemy organizatorami dw贸ch znacz膮cych imprez mi臋dzynarodowych: Mistrzostw Europy Region贸w w ramach EKF, kt贸re odb臋d膮 si臋 w Warszawie, oraz Mistrzostw Europy w ramach EKKO, jakie b臋d膮 mia艂y miejsce w Gorzowie Wielkopolskim. B臋dziemy tak偶e organizatorami du偶ych mi臋dzynarodowych zgrupowa艅: Shotokan/WKF w Mielnie - na prze艂omie czerwca i lipca - oraz Kyokushin w Krakowie - w drugiej po艂owie lipca. Takie obozy z udzia艂em zagranicznych instruktor贸w to ju偶 wieloletnia tradycja w aspekcie szkoleniowym Polskiego Zwi膮zku Karate.

W ostatnim czasie uda艂o nam si臋 pozyska膰 przyjaci贸艂 i sponsor贸w, kt贸rzy, dostrzegaj膮c nasz膮 ci臋偶k膮 prac臋, coraz przychylniej spogl膮daj膮 na ca艂o艣膰 dzia艂alno艣ci Polskiego Zwi膮zku Karate. Ten trend nale偶y utrzyma膰 i go poszerza膰. Ju偶 dzisiaj korzystamy ze 艣rodk贸w Unii Europejskiej i, w miar臋 mo偶liwo艣ci, zamierzamy wykorzystywa膰 je szerzej. Post臋py poczynili艣my tak偶e w zakresie polityki informacyjnej:
dzia艂aj膮, redagowane na bie偶膮co, strony internetowe, a ju偶 niebawem zostanie wznowiona edycja magazynu 鈥濨udo Karate".

Mimo niew膮tpliwych osi膮gni臋膰 ca艂ego naszego 艣rodowiska, przyzna膰 jednak trzeba, 偶e minione czterolecie by艂o nie艂atwe. Wp艂yn膮艂 na ten fakt nie tylko kryzys ekonomiczny, kt贸ry, na skutek okrojenia dotacji, odbi艂 si臋 negatywnie na wszystkich dziedzinach aktywno艣ci spo艂ecznej w kraju. Powa偶nym utrudnieniem sta艂 si臋 r贸wnie偶 konflikt w strukturach samego PZK - kierowanie przeciwko Zarz膮dowi Zwi膮zku fa艂szywych oskar偶e艅, kt贸re skutkowa艂y kontrolami Ministerstwa Sportu, Najwy偶szej Izby Kontroli, Centralnego O艣rodka Sportu i prokuratury. Czas oraz pieni膮dze, kt贸re Biuro PZK po艣wi臋ci艂o na obs艂ug臋 tych kontroli, z pewno艣ci膮 mo偶na by艂oby wykorzysta膰 efektywniej dla rozwoju naszej dyscypliny. Niestety. Tylko w ubieg艂ym roku wydali艣my na ten cel kilkadziesi膮t tysi臋cy z艂otych. Do Was wi臋c, szanowni Delegaci, nale偶y ocena os贸b, kt贸re, zamiast sprzyja膰 integracji 艣rodowiska i umacnianiu jego pozycji, od kilku lat tocz膮 z demokratycznie wybranym Zarz膮dem PZK niemal regularn膮 wojn臋 podjazdow膮, szkaluj膮c publicznie lider贸w poszczeg贸lnych styli, obrzucaj膮c ich w Internecie ordynarnymi inwektywami, a tak偶e podwa偶aj膮c autorytet wielu zas艂u偶onych instruktor贸w prowadz膮cych na co dzie艅 zaj臋cia z dzie膰mi i m艂odzie偶膮. Tym samym os艂abiaj膮 oni pozycj臋 ca艂ego Zwi膮zku i marnuj膮 jego potencja艂. Warto w tym miejscu nadmieni膰, 偶e, wbrew powtarzanym od lat szumnym zapowiedziom naszych oponent贸w, 偶aden cz艂onek Zarz膮du nie ma postawionych zarzut贸w karnych. R贸wnie偶 przeprowadzone do tej pory kontrole organ贸w pa艅stwowych nie wykaza艂y powa偶niejszych uchybie艅 w naszej dzia艂alno艣ci. Te za艣, na kt贸re wskaza艂y wyniki pokontrolne, zosta艂y natychmiast naprawione.

Szanowni Delegaci, pracuj膮c w swoich klubach, wiecie, 偶e istot膮 tej pracy nie s膮 s艂owa, mgliste plany, marzenia i narzekania, lecz konkretne, nieraz bardzo mozolne dzia艂ania. Jedynie one przynosz膮 po偶膮dany efekt. Takim podej艣ciem do sprawy ca艂e nasze 艣rodowisko kierowa艂o si臋 od pocz膮tku swojej dzia艂alno艣ci. Dlatego w ci膮gu trzydziestu lat stali艣my si臋 jednym z najliczniejszych zwi膮zk贸w sportowych w Polsce, kt贸rego zawodniczki i zawodnicy wielokrotnie rozs艂awiali barwy bia艂o- czerwone na ca艂ym 艣wiecie. W najbli偶szym czasie pragniemy poszerza膰 spektrum tej dzia艂alno艣ci, aktywizowa膰 lider贸w rozmaitych sztuk i sport贸w walki w naszym kraju w taki spos贸b, by Polski Zwi膮zek Karate skupia艂 r贸wnie偶 ich w swoich strukturach. Jedno艣膰 wszak zawsze jest si艂膮. Pami臋tajmy, 偶e, dzi臋ki zgodzie, z rzeczy ma艂ych rodz膮 si臋 wielkie, natomiast niezgoda rujnuje nawet sprawy najwi臋ksze.

Wielu z Was, kt贸rzy animowali艣cie w Polsce ruch karate, doskonale pami臋ta trudno艣ci, jakie napotykali艣my w latach 70. i 80. ubieg艂ego stulecia. Nasze 艣rodowisko by艂o marginalizowane przez 贸wczesne w艂adze pa艅stwowe. Pomawiano nas o sprawy najbardziej pod艂e: pospolity bandytyzm, malwersacje finansowe, szkolenie i wspieranie boj贸wek antysocjalistycznej opozycji czy agenturalno艣膰 na rzecz obcych wywiad贸w. 呕aden z tamtych zarzut贸w nie potwierdzi艂 si臋. Jednak jedynym celem 贸wczesnej nagonki by艂o uderzenie w nasze 艣rodowisko, kt贸re rozwija艂o si臋 z coraz wi臋ksz膮 si艂膮. Dla naszego wsp贸lnego dobra powinni艣my wi臋c wyci膮ga膰 wnioski z tamtych do艣wiadcze艅.

Przyzna膰 trzeba, 偶e w tamtej bardzo niesprzyjaj膮cej dla rozwoju karate atmosferze nawet my sami z trudem wierzyli艣my w mo偶liwo艣膰 odnoszenia mi臋dzynarodowych sukces贸w sportowych. Sta艂y si臋 one faktem, poniewa偶 nie dali艣my si臋 z艂ama膰, poniewa偶 mieli艣my w sobie ogrom pasji.

Pierwszy z艂oty medal na mistrzostwach Europy zawodnik Polskiego Zwi膮zku Karate wywalczy艂 w 1985 roku. Udowodnili艣my w贸wczas, 偶e fascynacja mo偶e przerodzi膰 si臋 w profesjonalizm. Powstawa艂y kolejne kluby, na nasze 艣rodowisko patrzono z coraz wi臋kszym podziwem. Zyskiwali艣my szacunek zar贸wno w kraju, jak i poza jego granicami. W ci膮gu 30 lat zawodnicy Polskiego Zwi膮zku Karate wywalczyli na najwy偶szych rang膮 imprezach mi臋dzynarodowych oko艂o 450 medali. Jest to wynik, kt贸rego nikt nie mo偶e podwa偶a膰 i bagatelizowa膰. R贸wnie偶 w ostatnich czterech latach odnotowali艣my znacz膮ce sukcesy, w tym zdobycie przez naszych zawodnik贸w medali ME i M艢.

Szanowni Delegaci, kiedy w styczniu 1980 roku zarejestrowano Polski Zwi膮zek Karate (cz艂onkami za艂o偶ycielami by艂o 12 Ognisk TKKF i jeden klub), usi艂owano upolityczni膰 nasz膮 dzia艂alno艣膰 i zepchn膮膰 g艂贸wn膮 ide臋 karate na margines spo艂ecznej 艣wiadomo艣ci. Jednak nie dopu艣cili艣my do takiego obrotu rzeczy. W 1983 roku odby艂y si臋 w PZK pierwsze demokratyczne wybory. Wybrano nowy Zarz膮d i powo艂ano trzy samodzielne Komisje szkoleniowo-organizacyjne: Shotokan, Kyokushin i Taekwondo, za艣 w kolejnych - Komisje Kendo, Kickboxingu, Kung-fu, Aikido i Jujitsu. W latach 90. niekt贸re z nich podj臋艂y inicjatyw臋 powo艂ania samodzielnych zwi膮zk贸w sportowych: Polski Zwi膮zek Taekwondo, Polski Zwi膮zek Kick-boxingu, Polski Zwi膮zek Wushu, Polski Zwi膮zek Jujitsu, Polski Zwi膮zek Karate Tradycyjnego i Polski Zwi膮zek Kendo. Aktualnie Polski Zwi膮zek Karate posiada Komisj臋 Sportow膮 Kyokushin/WKF (188 klub贸w) i Komisj臋 Sportow膮 Shotokan/WKF (98 klub贸w). Zrzeszamy dziewi臋膰 Okr臋gowych Zwi膮zk贸w Karate i czterech cz艂onk贸w wspieraj膮cych. Jest to potencja艂 wyros艂y z pracy ka偶dego z nas i przek艂adaj膮cy si臋 na konkretne wyniki zar贸wno sportowe, jak i organizacyjne. Zadaniem w艂adz PZK wybranych na now膮 kadencj臋 b臋dzie nie tylko utrzymywanie i zwi臋kszanie poziomu sportu kwalifikowanego, lecz tak偶e dalsze poszerzanie zwi膮zkowych struktur, przy jednoczesnym szerokim upowszechnianiu r贸偶nych form karate w oparciu o nasze 艣rodowiska stylowe.

Warto podkre艣li膰, 偶e jeste艣my r贸wnie偶 powa偶ani w mi臋dzynarodowych strukturach. Polskie karate zosta艂o uznane za dobrze zorganizowane i zarz膮dzane. Solidno艣膰 naszej pracy zaowocowa艂a nie tylko powierzaniu Polskiemu Zwi膮zkowi Karate wysokiej rangi zawod贸w takich jak Puchar 艢wiata czy Mistrzostwa Europy. Prezes Wac艂aw Antoniak zosta艂 wybrany do Zarz膮du WKF (1992-1996) EKF (1996-2000), a Wiceprezes Andrzej Drewniak wszed艂 do Zarz膮du EKKO (w latach 1992-2002 by艂 jego wiceprezesem, a od 2002 r. pe艂ni funkcj臋 sekretarza generalnego). W latach 2003-2005 Sensei Andrzej Zacharski by艂 zatrudniony na stanowisku sekretarza ds. Europy w siedzibie Mi臋dzynarodowej Organizacji Kyokushin w Tokio. Aktualnie Sensei Mariusz Jaworski posiada pe艂ne uprawnienia s臋dziego mi臋dzynarodowego WKF, EKF, a Sensei Jacek Czerniec nie tylko ma uprawnienia s臋dziego mi臋dzynarodowego EKKO i IKO ale pe艂ni tak偶e funkcj臋 sekretarza Europejskiej Komisji S臋dziowskiej.

Szanowni Pa艅stwo, przez wszystkie minione lata z uporem i konsekwencj膮 rozwijali艣my nasz potencja艂, wystrzegaj膮c si臋 przy tym arogancji oraz pychy i nie pozwalaj膮c na to, by rozbito nasz膮 jedno艣膰. W ci膮gu trzydziestolecia Polski Zwi膮zek Karate - z 12 Ognisk TKKF - rozwin膮艂 si臋 do blisko 300 klub贸w sportowych, kt贸rych funkcjonowanie w stylowych 艣rodowiskach pozwala na organizacj臋 corocznie oko艂o 60 og贸lnopolskich imprez. Aktualnie w 艣rodowiskach: Kyokushin jest zarejestrowanych oko艂o 600 czarnych pas贸w, a w Shotokan ponad 900. Przez 30 lat obie te Komisje przeszkoli艂y oko艂o 1600 instruktor贸w (w czasie ostatniej kadencji przeszkolono oko艂o 200 nowych instruktor贸w). Mamy te偶 1200 s臋dzi贸w r贸偶nych stopni zaawansowania, w tym 60 posiadaj膮cych uprawnienia mi臋dzynarodowe.

Wszystkie medale i osi膮gni臋cia pozasportowe to nasz wsp贸lny sukces. Pragn臋 Wam podzi臋kowa膰 nie tylko z racji ko艅cz膮cej si臋 kadencji, ale tak偶e z okazji trzydziestolecia funkcjonowania Polskiego Zwi膮zku Karate. W ci膮gu wszystkich minionych lat wychowali艣my rzesz臋 wspania艂ych zawodnik贸w i instruktor贸w, a tak偶e os贸b, kt贸re nigdy nie wyst膮pi艂y na tatami, lecz kt贸re zafascynowa艂y si臋 uniwersalnymi warto艣ciami dalekowschodnich sztuk walki. Nie by艂oby to mo偶liwe bez Waszej ci臋偶kiej pracy, inicjatyw i 偶yczliwo艣ci. S膮 one potrzebne r贸wnie偶 dzisiaj. Przed nami ogrom pracy nie tylko sportowej i szkoleniowej, lecz tak偶e organizacyjnej. Znaj膮c solidno艣膰 i zdolno艣膰 do ci臋偶kiej pracy ca艂ego naszego 艣rodowiska, wierz臋, i偶 wszystkie przysz艂e dzia艂ania zako艅czymy sukcesem.

呕ycz臋 Wam kolejnych sukces贸w na polu karate oraz wszelkiej pomy艣lno艣ci w 偶yciu osobistym.

Wac艂aw Antoniak
Prezes Polskiego Zwi膮zku Karate