KOMUNIKAT 1/2008 PDF Drukuj Email

4. Egzaminy na stopnie mistrzowskie i uczniowskie

5. Zawody centralne i inne

Wsp贸艂zawodnictwo sportowe

聽Z聽聽 zadowoleniem聽 informujemy , 偶e聽 w聽 roku聽 bie偶膮cym聽 wsp贸艂zawodnictwo sportowe聽 w聽 kategorii聽 juniora聽 odbywa膰聽 si臋聽 b臋dzie聽 w聽 ramach聽 systemu sportu m艂odzie偶owego聽 (SSM). Zgodnie聽 z procedur膮,聽 rozgrywki聽 tej聽 grupy聽 wiekowej聽 odbywa膰聽 si臋聽 b臋d膮聽 w formie聽 pokazowej . Decyzja聽 Ministerstwa聽 Sportu , poprzedzona聽 pozytywnym聽 zaopiniowaniem聽聽 wniosku聽 PZK聽聽 przez聽 Polsk膮聽 Federacj臋聽聽 Sportu聽 M艂odzie偶owego聽 umo偶liwia聽 w聽 roku聽 przysz艂ym聽 wprowadzenie聽 trzeciej kategorii wiekowej ( po ju偶 rozgrywanych m艂odzikach i juniorach m艂odszych)聽 do punktowanej聽 rywalizacji聽 . Tym聽 samym聽聽 zosta艂聽 uczyniony kolejny聽 du偶y krok w聽 kierunku聽 zrangowania聽 karate聽 WKF聽 jako聽 wiod膮cego聽聽 w polskim聽 karate , zgodnym聽 z聽 trendami聽 europejskimi聽 i聽 艣wiatowymi .Organizacja ta聽 zrzesza聽聽 aktualnie聽 173 kraje聽 i聽聽 jako jedyna聽 艣wiatowa聽 organizacja聽 karate przyj臋ta聽 zosta艂a聽 o聽 rodziny聽 olimpijskiej w 2000 r. oraz聽 GAISF聽 -Generalnego聽 Stowarzyszenia聽 Mi臋dzynarodowych聽 Organizacji聽 Sportowych (w strukturach prawa mi臋dzynarodowego GAIFS jest podporz膮dkowany Mi臋dzynarodowemu Komitetowi Olimpijskiemu IOC , a聽 cz艂onkiem mo偶e zosta膰 tylko jedna, najwi臋ksza 艣wiatowa federacja danego sportu) . Mamy聽 nadzieje聽 , 偶e聽 tegoroczny聽 Kongres聽 MKOL聽 podejmie聽 d艂ugo聽 oczekiwan膮聽 decyzj臋聽 o w艂膮czeniu聽 karate聽 WKF do grona聽 dyscyplin聽 olimpijskich . S膮聽 du偶e聽 szanse聽 na聽 urzeczywistnienie聽 tych聽 nadziei , poniewa偶聽聽 prawdopodobnie聽 zmieniony聽 zostanie聽 system聽 g艂osowania聽 na聽 zwyk艂a聽 wi臋kszo艣膰聽 (50 % + 1 ) zamiast聽 dotychczasowych 2/3 g艂os贸w cz艂onk贸w聽 . Pami臋taj膮c聽 ,偶e聽 podczas poprzedniego Kongresu聽 , w聽 ostatecznej聽 rozgrywce zabrak艂o kilka g艂os贸w dla聽 karate聽 WKF聽 i zak艂adaj膮c , 偶e聽 zakres聽 poparcia聽 nie聽 ulegnie聽 zmianie , istnieje聽 du偶e聽 prawdopodobie艅stwo聽 historycznej聽 nobilitacji聽 jak膮聽 b臋dzie聽聽 niew膮tpliwie聽 wprowadzenie聽 dyscypliny na聽 Igrzyska . Niezale偶nie聽 od聽 decyzji聽 MKOL,聽 w聽 roku聽 2009, po聽 raz聽 pierwszy ,聽 karate聽 WKF聽 zadebiutuje聽 na聽 Uniwersjadzie w聽 Belgradzie.聽聽

Uchwa艂a聽聽聽 Zarz膮du聽 PZK聽聽

Uchwa艂膮聽聽聽 Zarz膮du聽 PZK聽聽聽 z聽 dnia聽 16 grudnia聽 2007 r.聽 wykluczone聽 zosta艂y聽聽 z聽 PZK聽 kluby聽 Tora Legnica i聽 Budokan Wroc艂aw,聽聽 za聽 organizacj臋聽 kolejnych聽 zawod贸w聽 s臋dziowanych聽 przez聽 osoby聽 do聽 tego nieuprawnione,聽 (bez wa偶nej licencji PZK) , co聽 stanowi ra偶膮ce聽 naruszanie聽 ustawy o sporcie kwalifikowanym i聽 wewn臋trznych聽 regulamin贸w聽 Zwi膮zku ,聽聽 uczynione聽 nadto聽 w okresie聽 zawieszenia聽 za聽 podobne聽 czyny聽 w聽聽 pierwszym p贸艂roczu聽 2007 r.

Komisja聽 WKF /Shotokan聽 na najbli偶szym posiedzeniu聽 odniesie si臋聽聽 r贸wnie偶聽 do聽聽 sprawy organizacji聽 zawod贸w聽 z naruszeniem prawa聽 sportowego聽 przez聽 UKS Shodan Zduny , LKS Torakan Bia艂a聽聽 oraz聽 UKS Satori聽 Miko艂贸w . Jednocze艣nie聽 przypominamy , 偶e聽 wszystkich聽 cz艂onk贸w聽 PZK聽 obowi膮zuje聽 jednoznaczna聽 wyk艂adnia聽 interpretacyjna聽 Ministerstwa聽 Sportu przedstawiona聽 w聽 Komunikacie聽 nr 2/07

Licencje

Wychodz膮c聽 naprzeciw聽 licznym pro艣bom聽 klub贸w聽 i聽聽 bior膮c聽 pod聽 uwag臋聽 mo偶liwo艣ci聽 techniczne聽 Komisji聽 przekazania聽 dokument贸w licencyjnych na聽 2008 rok聽 ,聽 przed艂u偶amy聽 termin聽聽 sk艂adania deklaracji聽 oraz dokonania stosownych wp艂at聽聽 - do ko艅ca lutego聽 br.

28 lutego up艂ywa聽 tez聽 termin聽聽 aktualizowania danych聽 klubowych聽 (wz贸r do pobrania - strona g艂贸wna聽 PZK , menu -komunikaty ) .聽 Zgodnie聽聽 z聽 wytycznymi聽 Ministerstwa聽 Sportu聽聽 wyra偶onymi聽 przez聽 jego przedstawiciela聽 obecnego na posiedzeniu聽 Zarz膮du聽 16 grudnia聽 2007 r.,聽 zostaje聽 ona聽 uzupe艂niona聽 o聽 zapis聽 :

Zarz膮d聽聽 Klubu聽聽聽 ................................

zobowi膮zuje聽 si臋聽 do聽 przestrzegania聽 obowi膮zuj膮cego krajowego聽聽 prawodawstwa聽 sportowego (Ustawy o kulturze聽 fizycznej. ,Ustawy o stowarzyszeniach , Ustawy o sporcie kwalifikowanym聽 i聽聽 wewn臋trznych聽 regulamin贸w聽 Polskiego聽 Zwi膮zku聽 Karate )聽 oraz przepis贸w mi臋dzynarodowych聽 organizacji聽 sportowych , w kt贸rych聽 zrzeszony聽 jest聽聽 Polski聽聽 Zwi膮zek聽 Karate .

/kluby , kt贸re聽 ju偶 przes艂a艂y ankiet臋聽 zobowi膮zane聽 s膮聽 do聽 jej uzupe艂nienia o聽 powy偶szy聽 zapis/

Przypominamy聽 r贸wnie偶聽 o聽 wp艂atach聽 sk艂adek cz艂onkowskich聽 za rok 2008 - do 15.02.08 r. - 350 z艂 , po聽 tej dacie-聽 380 z艂 .

Egzaminy聽 na聽 stopnie聽 mistrzowskie聽 i聽 uczniowskie

1. Od聽 19.11. 2006 r . Komisja WKF /Shotokan聽聽 przeprowadza聽 egzaminy聽 na stopnie聽 mistrzowskie.聽聽 Zako艅czy艂聽聽 si臋 -zapowiadany聽 w聽 Komunikacie1/07聽 -okres聽 weryfikacji聽 stopni聽 mistrzowskich聽

uzyskanych poza聽 PZK, na dotychczasowych聽 zasadach ,聽 przed聽 powy偶sz膮聽聽 dat膮 .聽 Od聽 bie偶膮cego聽聽 roku聽 op艂ata聽 weryfikacyjna聽聽 za聽 stopie艅聽 mistrzowski ,uzyskany聽 poza聽 PZK,聽 wzrasta聽聽 do wys. 500 z艂聽 za聽 stopie艅

W bie偶膮cym聽 roku聽 - wzorem lat ubieg艂ych聽 egzaminy聽 na聽 stopnie聽 mistrzowskie聽聽 odb臋d膮聽聽 si臋聽 podczas聽 szkole艅聽 trenerskich .

2. Od聽 3 m-cy聽 obowi膮zuje聽 nowy聽 tryb聽 obiegu聽 dokument贸w聽 zwi膮zany聽 z聽 egzaminami聽 na聽 stopnie聽 uczniowskie . Jednak dalej聽 wyst臋puj膮聽 przypadki聽 kontynuacji wcze艣niejszych聽 procedur . Dlatego przypominamy , po kolei , obowi膮zuj膮ce聽聽 czynno艣ci . Uprawniony聽 egzaminator (patrz Komunikat 1/07)聽 wykupuje聽聽 dyplomy , przeprowadza聽 egzamin , wr臋cza聽 dyplomy聽 osobom , kt贸re go zda艂y , przesy艂a聽 protok贸艂聽 do聽 Komisji聽 i聽 przekazuje聽 stosowne聽 op艂aty聽 na konto聽 PZK聽 w terminie 2 tygodni. Po聽 spe艂nieniu聽 powy偶szej procedury聽 na聽 stronie聽 internetowej聽 Komisji聽 b臋dzie聽 uwidoczniony聽 stopie艅聽 ka偶dego聽 karateki , uzyskany w聽 ramach PZK.

3. Trwa聽 nanoszenie danych聽 o posiadanych聽 stopniach聽 mistrzowskich i uczniowskich聽 w聽 PZK . Wkr贸tce zostan膮聽 one聽 przedstawione聽 w osobnym聽 dziale,聽 internetowej聽 strony Komisji .

Zawody聽 centralne i聽 inne

1. Komisja WKF /Shotokan聽 zaplanowa艂a聽 na聽 ten聽 rok organizacj臋 nast臋puj膮cych聽 imprez聽 centralnych:

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 WKF聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 Shotokan

Mi臋dzynarodowy聽 Puchar Polski聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 Mistrzostwa聽 Polski聽聽 Shotokan

Mistrzostwa聽 Polski聽聽 Senior贸w聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 Puchar Polski Shotokan

Dru偶ynowe Mistrzostwa聽 Polski

Mistrzostwa聽 Polski聽 Junior贸w

Mistrzostwa聽 Polski聽 Junior贸w M艂.

Mi臋dzywojew贸dzkie聽 Mistrzostwa M艂odzik贸w

2. Organizator贸w聽 innych zawod贸w sportowych聽 prosimy o przes艂anie聽 niezb臋dnych informacji聽 celem聽 zamieszczenia聽 ich w聽 kalendarzu imprez .

Z聽 偶yczenia聽 pomy艣lno艣ci w聽 偶yciu聽 sportowym聽 i聽 osobistym聽聽 w聽 roku 2008

KOMISJA聽 WKF /SHOTOKAN