KOMUNIKAT NR 2 /2008 PDF Drukuj Email

3.Egzaminy na stopnie uczniowskie

4.Sankcje聽聽 dyscyplinarne

Wsp贸艂pracami臋dzynarodowa

Obokkontynuacji wieloletniej , dobrejwsp贸艂pracyzw艂osk膮federacjakarate聽聽 FJLKAM,KomisjaSportowaKarateWKF/Shotokanzacie艣niar贸wnie偶聽聽 zwi膮zki聽聽 znajbli偶szymis膮siadami . Wdniu 20 stycznia w Pradze odby艂o si臋 spotkaniePrezes贸w narodowych zwi膮zk贸w karate Polski, Czech, S艂owacji i W臋gier. Podczas spotkania uzgodniono powo艂anie 艢rodkowoeuropejskiej Ligi Karate. W roku 2008 Liga Karate b臋dzie rozgrywana w cyklu pi臋ciu zawod贸w. Inauguracja nast膮pi podczas Pucharu Europy Harasuto w dniu 1-2.03.2008 w 艁odzi. Kolejne zawodyw Hradec Kralove, Bratys艂awa, Budapeszt i zako艅czenie tegorocznego cyklu w Pilznie. Mamynadziej臋 ,偶etainicjatywawejdzienatrwa艂edo聽聽 kalendarzarozrywekzainteresowanychkraj贸wi聽聽 przyczynisi臋do聽聽聽 szybszego聽聽 niwelowaniadystansujakidzieli nasodnajlepszychkraj贸ww karate WKF .

Licencje

Zarz膮d聽聽 PolskiegoZwi膮zkuKarate聽聽 zosta艂zobowi膮zanyprzezMinisterstwoSportu i Turystykido pe艂nejrealizacjizapis贸wUstawy o sporcie kwalifikowanym ,obowi膮zuj膮cej od23 sierpnia聽聽 2005 roku. Przypominamy, 偶ezdniem1 marcaup艂ywaterminregulacjispraw zwi膮zanychzlicencjamiklubowymi ,trenerskimi , s臋dziowskimii zawodniczymi . Wrazz nap艂ywemdeklaracjii聽聽 wp艂atsukcesywniezapisywane聽聽聽 s膮 dane , kt贸rezostan膮opublikowanenanowej stronie聽聽 Komisji. Prosimy oniezostawianietychsprawnaostatnimoment- roz艂o偶enieich w d艂u偶szymczasie聽聽 zapobiegnieproblemom zwi膮zanych z przes艂aniem dokument贸wzainteresowanym .

Nadmieniamy , 偶e艣wietleuregulowa艅zNFZ,posiadanielicencjizawodniczejPZK聽聽umo偶liwiadokonywaniespecjalistycznychbezp艂atnychbada艅lekarskichwarunkuj膮cychuzyskanie karty zdrowiasportowca. Ponadtolicencjastanowi聽聽 dlaw艂adzsamorz膮dowychobiektywnydow贸dpotencja艂u sportowego klubu, co niepozostajebezznaczeniawpodejmowaniuprzezniedecyzji o wysoko艣cidofinansowaniadzia艂alno艣ciszkoleniowej .

Egzaminy na stopnie uczniowskie

Zgodniezzapowiedzi膮 , nanowej stronie Komisji przedstawionazostanie r贸wnie偶 listaegzaminator贸w i os贸bposiadaj膮cychstopnie聽聽 mistrzowskiei uczniowskiePolskiegoZwi膮zku聽聽 Karate . Popublikacjilistyegzamin贸wprzeprowadzonychw roku 2007corazcz臋艣ciejdochodz膮 niepokoj膮ce sygna艂y聽聽 odrodzic贸wdzieci i m艂odzie偶y,聽聽 owprowadzaniu w b艂膮dpodopiecznychegzaminator贸w,聽聽 codoposiadanegostopniawPZK . W zwi膮zkuz tym ,Komisjawyznaczy艂atermin31 marca naweryfikacjestopniuczniowskichnadotychczasowychzasadachfinansowych:

-聽聽聽聽聽聽聽聽聽 10 z艂za 9.1 - 4.3kyu(stopnie dzieci臋ce )

-聽聽聽聽聽聽聽聽聽 20 z艂zapozosta艂e stopnie

EgzaminyuczniowskiedokonywanepozaPZK , s膮weryfikowanepouiszczeniu聽聽 trzykrotnejop艂atyegzaminacyjnej ). Po tymterminiewys.聽聽 op艂aty聽聽 egzaminacyjnejzaegzaminprzeprowadzonypozaPZK聽聽聽 wyniesie聽聽 50聽聽 z艂za聽聽 stopie艅 . W trosceowizerunekPZK , zobowi膮zujemy egzaminator贸w do艣cis艂ego wype艂nianiazarz膮dze艅w zakresieich organizacji , przeprowadzania irozliczania .

Jednocze艣nieprzypominamy , 偶estopie艅wyszkoleniadokumentowanywy艂膮czniedyplomemPZK ,uprawniadostartu wzawodach聽聽 PZK ,wtymwpunktowanych kategoriachwiekowych - m艂odzika , juniora m艂odszego , juniora -i stanowi聽聽 oboklicencji zawodniczeji karty zdrowiasportowca , warunekuczestniczeniaw rywalizacjisportowej .

Sankcje聽聽 dyscyplinarne

Komisjapozapoznaniusi臋dokumentacj膮 , pocz膮wszyzdniem01.02. 2008 r. podj臋艂adecyzjeozawieszeniu wprawachcz艂onkaPZK,naokres6 - m- cy ,聽聽 3klub贸w: UKS Shodan Zduny ,LKS Polonia TorakanBia艂ai UKSSatori Miko艂贸w-zaorganizacj臋 zawod贸w聽聽 znaruszeniemprawasportowego聽聽聽 tj.z艂amanieUstawyosporciekwalifikowanym rozdz. 2 art. 4, pkt. 3, 4orazart. 48. pkt 1,4 orazRegulaminu OrganizacjiZawod贸wiPracyS臋dzi贸wPolskiegoZwi膮zkuKarate .