KOMUNIKAT 3/2008 PDF Drukuj Email

5.Sankcje dyscyplinarne

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 聽

Zawody聽 sportowe

W okresie ostatnich聽聽 m-cy聽 odby艂o聽 si臋聽 kilka聽 kalendarzowych ,centralnych imprez聽 sportowych

(Puchar聽 Polski聽 , Puchar Europy聽 , MP Senior贸w聽 WKF, trzy strefy聽 MMM聽 oraz聽 DMP). Odnotowujemy聽 sukcesywny聽 post臋p聽 w聽聽 kszta艂towaniu聽 w艂a艣ciwego聽 wizerunku聽 zawod贸w聽 zwi膮zkowych. Wysoki聽 poziom聽 organizacyjny (tatami , tablice聽 elektroniczne聽 , efektowne聽 nagrody , sprawny przebieg)聽 idzie聽 w parze聽 z聽 doskonaleniem聽 poziomu聽 s臋dziowskiego聽 oraz聽 powszechnym聽 dope艂nianiu przez聽 uczestnik贸w聽 偶ycia聽 sportowego聽 wymog贸w聽 ustawowych聽聽 i聽 regulaminowych聽 (licencjonowani聽聽 zawodnicy , trenerzy i s臋dziowie). Tym聽 samym聽 standardy聽 obowi膮zuj膮ce w聽 innych聽 dyscyplinach聽 sportowych聽聽 sta艂y聽 si臋聽 r贸wnie偶聽 naszym聽 udzia艂em聽 . Pewne聽 mankamenty聽 wyst臋puja聽 jeszcze聽 w聽 zawodach聽 regionalnych聽 jednak聽 i one聽 stopniowo nawi膮zuja聽聽 do聽 poziomu聽 zwi膮zkowego . Cho膰聽 obiektywnie聽 spada聽 liczba聽 uczestnik贸w聽 utrzymywany聽 jest聽 jednak聽 wysoki poziom聽 sportowy聽 o聽 czym聽聽 艣wiadcz膮聽 regularnie聽 uzyskiwane聽 wyniki . Doskona艂y聽 start聽 Anny聽聽 Fajkowskiej聽 podczas聽 ME聽 Senior贸w w聽 Tallinie聽 - srebrny medal w聽 kumite - 53 kg聽 zdobyty聽 w聽 wielkim聽 stylu聽 , bardzo聽 dobry聽 wyst臋p聽 Michaliny聽 艁obody w聽 kata聽 (m.7-8 ) i聽 dobrze rokuj膮ca rywalizacja聽 kilku聽 naszych reprezentant贸w聽 przyczyni艂聽聽聽 si臋聽 do聽 najwi臋kszego聽 sukcesu聽 w polskim karate WKF . Okazuje聽 si臋 , 偶e聽 s膮聽 mo偶liwe聽 sukcesy聽 nawet聽 w聽 ramach聽 najtrudniejszej , sprofesjonalizowanej聽聽 rywalizacji聽 karate - seniorskim聽聽 WKF

Szkolenia

1.Komisja聽 Sportowa聽 WKF / Shotokan kontynuuj膮c聽 praktyk臋聽 uczenia聽 si臋聽 od聽 najlepszych , zaprosi艂a wyr贸偶niaj膮cych聽 si臋聽 wynikami聽 trener贸w z聽 klub贸w聽 ca艂ego聽 kraju聽 na聽聽 szkolenie trenerskie,聽 kt贸re odby艂o聽 si臋聽聽 w聽 dniach聽 26-27.04. 2008 r. w聽聽 Wa艂czu . Prowadzi艂聽 je聽 trener聽 w艂oskiej聽 kadry聽 kata聽 Santo Torre.聽 W ci膮gu聽 艂膮cznie聽聽 10 godzin聽 treningu聽 pokaza艂聽 metodyk臋聽 prowadzenia聽 zaj臋膰聽 motoryczno -technicznych聽聽 z聽 zawodnikami聽 wyczynowymi , ukierunkowan膮 na聽 zdobycie聽 mistrzostwa聽 sportowego. Olbrzymie聽 do艣wiadczenie, otwarto艣膰聽 i聽 profesjonalizm聽 zrobily duze聽 wra偶enie聽 na聽 uczestnikach聽 szkolenia . W tym roku聽 podczas dw贸ch聽 licencyjnych szkole艅聽 trenerskich聽 zaj臋cia聽 poprowadzi聽聽聽 kolejny聽 czo艂owy聽 szkoleniowiec聽 w艂oski聽 Mirio Mannini ( trener聽 w艂oskich mistrz贸w聽聽 Europy聽 i 艢wiata w kata i kumite ). Zdobyta聽 wiedza聽 metodyczna聽 z pewno艣ci膮聽聽 wspomo偶e聽 proces聽 szkoleniowy聽 w klubach聽 i pozwoli聽 szybciej聽 niwelowa膰聽 dystans聽 dziel膮cy nas聽 od聽 europejskiej聽 czo艂贸wki聽 WKF.

Dzi臋kujemy聽 organizatorom klubowym , kt贸rzy聽 dzi臋ki聽 w艂asnym聽 mo偶liwo艣ciom聽聽 organizacji聽 seminari贸w聽 szkoleniowych聽 poszerzaj膮聽 ofert臋聽 Komisji

2.W dniach聽 23-25 .05.2008 r. w Kaliszu聽 odb臋dzie聽 si臋聽 drugie聽 szkolenie聽 s臋dziwskie聽 z聽 S臋dzi膮聽 艢wiatowym聽 WKF聽 Rebertem聽 Hamar膮. Zainteresowanych聽 s臋dzi贸w聽 i kandydat贸w聽 prosimy o kontakt聽 z organizatorem聽 - Wies艂aw Grochowina聽 ;聽 Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamuj膮cymi. W przegl膮darce musi by膰 w艂膮czona obs艂uga JavaScript, 偶eby go zobaczy膰. 聽聽聽 tel 665 770 703

Sport聽聽 akademicki

1.W uzgodnieniu聽 z聽 kierownictwem聽 AZS聽 wdro偶ono聽聽 now膮聽 formu艂臋聽 wsp贸艂pracy聽聽 , w ramach聽 kt贸rej聽聽 Komisja Sportowa WKF/ Shotokan聽 ma decyduj膮cy聽 g艂os聽 w聽 sprawach聽聽 sportu聽 akademickiego.

Po聽 dymisji聽 dotychczasowych聽 trener贸w kadry聽 akademickiej,聽 szkolenie聽 zawodnik贸w聽 przej臋li聽 trenerzy聽 kadry聽 narodowej - z聽 trenerem聽 koordynatorem聽聽 Januszem聽 Harastem聽 . Przygotowany聽 zosta艂聽 i realizowany jest plan聽 szkolenia聽 obejmuj膮cy聽 okresy : do聽 startu聽 w聽 lipcowych AM艢聽 we聽 Wroc艂awiu聽 oraz聽 Uniwersjady聽 w聽 2009 w聽 Belgradzie. Komisja聽 b臋dzie聽 d膮偶y膰 do聽聽 zwi臋kszena聽 rangi聽聽 karate聽 akademickiego聽 w聽 Polsce聽 dostosowuj膮c聽 si臋聽 do聽 trend贸w聽 panuj膮cych聽 w聽 艣wiecie .

艢wiatowa聽 organizacja akademicka FISU jest聽 najpowa偶niejsz膮聽 organizacj膮 sportow膮聽 po聽 MKOL, w praktyce聽 wsp贸艂kszta艂tuj膮c膮聽 oblicze聽 olimpizmu ( dyscypliny , kt贸re znalaz艂y聽聽聽 si臋 w programie聽 Uniwersjady聽 wchodzi艂y p贸藕niej聽 na Igrzyska)

2. Informujemy , 偶e聽 w聽 spos贸b聽 niezawiniony聽 przez聽 Komisj臋聽 lecz聽 organizatora聽聽 (AZS UP Wroc艂aw)聽聽 nieszcz臋艣liwie聽 na艂o偶y艂y聽 si臋聽 terminy dw贸ch聽 du偶ych聽 imprez - Central Europe聽 Open聽聽 oraz聽 AMP聽 i聽 MP Szk贸艂聽 Wy偶szych . Tym聽 samym聽 zaburzony聽 zosta艂聽 nie聽 tylko ustalony聽 tryb聽 przygotowa艅聽 kadry聽 akademickiej聽 ale聽 zawodnicy聽 i聽 kluby zrzeszaj膮ce聽 student贸w聽 postawione聽 zosta艂y聽 przed聽 powa偶nym聽 dylematem聽 wyboru聽 imprezy. Apelujemy聽 do聽 organizator贸w imprez聽 centralnych聽 o聽 powa偶ne聽 traktowanie聽 zada艅聽 i zobowi膮za艅 , zleconych聽 na ich聽 wniosek聽 przez PZK. Ka偶dy聽 przypadek聽 uchybie艅聽 jest聽 analizowany przez聽 Komisj臋聽 i聽 mo偶e skutkowa膰 nie powierzaniem organizacji聽 imprez聽 centralnych.

Sprawy organizacyjne

Komisja Sportowa WKF/ Shotokan聽 obserwuj膮c聽 pr贸by聽聽 zrzeszania聽 si臋聽 w kolejne聽 og贸lnopolskie聽 organizacje聽 karate pragnie聽 wyja艣ni膰聽 swoje聽 stanowisko聽 w聽 tej kwestii . Nie聽 ulega聽 ono聽 zmianie聽 od聽 lat , dlatego Polski聽 Zwi膮zek聽 Karate聽 od聽 momentu聽 powstania聽 jest聽 najwi臋ksz膮 i najbardziej聽 licz膮c膮聽 si臋聽 organizacj膮聽 karate聽 w聽 Polsce . Nie聽 zmieni艂o聽 tego聽 stanu聽 rzeczy聽 powstawanie聽 na przestrzeni聽 minionych聽 lat聽聽 innych聽 zrzesze艅聽聽 kierowanych聽 przez聽 Pan贸w聽 Kwieci艅skiego , Piotrkowicza , Sworka , Maruch臋 (teraz聽 M. Wawrzyniaka)- ze 艣rodowiska聽 Shotokan聽 czy聽 Pan贸w聽 Dyducha , Jeremicza i聽 innych ze聽聽 -艣rodowiska Kyokushin . Si艂膮聽 PZK聽 od聽 lat聽 pozostaje聽 d膮偶enie聽 do聽 integracji (na聽 wz贸r WKF) klub贸w聽 chc膮cych聽 zgodnie聽 wsp贸艂pracowa膰,聽 z聽 zachowaniem聽 autonomii聽 stylowej聽 z kt贸rej聽 si臋聽 wywodz膮 . Nadmierne聽 podkre艣lanie聽 wa偶no艣ci聽 organizacyjnej聽 poszczeg贸lnych聽 styl贸w聽 i聽 tworzenie聽 w聽 艣lad聽 za tym聽 wlasnych聽 organizacji ,聽 z聽 racji聽聽 tendencji od艣rodkowych聽 uwa偶amy聽 za聽 szkodliwe聽 dla聽 ca艂ego聽 wizerunku聽 karate . Urwalaj膮 bowiem聽 negatywny聽 streotyp聽 o聽 wiecznie聽 k艂贸c膮cych si臋 o pierwsze艅stwo聽 lider贸w . Cho膰 niekt贸rzy uwa偶aj膮聽 偶e PZK聽 jako聽 molocha聽 nale偶a艂oby聽 rozbi膰 ( najcz臋艣ciej聽 w celu聽 realizacji聽 w艂asnych聽 partykularnych interes贸w)聽 wskazujemy聽 na obiektywne聽 korzy艣ci wynikaj膮ce聽 z聽 du偶ego聽 zwi膮zku :

- wi臋ksze聽 mo偶liwo艣ci聽 pozyskiwania聽 funduszy聽 z聽 Ministerstwa聽 Sportu i Turystki

- uczestnictwo聽 w聽 punktowanych聽 formach聽 wsp贸艂zawodnictwa聽 sportowego , kt贸rego聽 bezpo艣rednim beneficjentem聽 s膮聽 kluby聽 i okr臋gowe聽 zwi膮zki聽 karate (bardzo聽 wa偶ne聽聽 dla聽 lokalnych w艂adz聽 samorz膮dowych)

- bezpieczna聽 rywalizacja聽 sportowa聽 odbywaj膮ca聽聽聽 si臋聽 zgodnie聽 z聽 przepisami聽聽 prawa

- pokrywanie koszt贸w szkolenia聽 i wyjazd贸w聽聽 na mistrzostwa聽 reprentantow聽 kraju

- bezp艂atne聽 badania聽 lekarskie聽 dla licencjonowanych聽 zawodnik贸w

- stypendia聽 sportowe

- dost臋p聽 do聽 wiedzy聽 szkoleniowej na聽 najwy偶szym聽 poziomie

Kluby聽 cz艂onkowskie聽 PZK聽 mog膮聽 zrzesza膰聽 si臋聽 , szkolic聽 w ramach聽 r贸zych聽 organizacji聽 karate . Jednak聽 organizacja聽聽 imprez聽 i聽 uczestnictwo聽聽 w聽 zawodach聽 regionalnych聽 czy聽 og贸lnopolskich聽 podlega聽 wymogom聽 ustawowym , na kt贸rych聽 stra偶y聽 stoi聽聽 pa艅stwo poprzez聽 ministerstwo聽 i聽 zwi膮zki聽 sportowe聽 w聽 nim聽 zrzeszone . Polski聽 Zwi膮zek聽 Karate jako聽 jeden聽 z聽 nich , z mocy ustawy聽 dekretuje聽 formy聽 rywalizacji聽 sportowej,聽 st膮d聽 wszelkie聽 inne聽 pozazwi膮zkowe聽 formy聽聽 rywalizacji聽 sportowej聽 s膮 nielegalne .Jednoznacznie wyja艣niono聽 to聽 w聽聽 wyk艂adni聽 interpretacyjnej聽 Dyr. Dep. Kontrolno - Prawnego聽 Ministerstwa聽 Sportu i Turystyki聽 przedstawionej聽聽 w聽 Komunikacie聽 nr 2/07

Apelujemy聽 wi臋c聽 o rozwag臋聽聽 w podejmowaniu聽 decyzji聽 co聽 do聽 form聽 aktywno艣ci聽 i聽 ich skutk贸w.

Sankcje dyscyplinarne

Komisja聽 po聽 zapoznaniu聽 si臋聽 dokumentacj膮 , pocz膮wszy聽 z聽 dniem聽 05.04. 2008 r. podj臋艂a聽 decyzje聽 o聽 zawieszaniu w聽 prawach聽 cz艂onka聽 PZK,聽 na聽 okres聽 6 - m- cy ,聽聽 2聽 klub贸w聽 : Klub Karate -do Shotokan聽 Dragon聽 艢roda Wlkp. oraz聽 Prze藕mierowski聽 Klub聽 Karate Samuraj聽聽聽聽 za聽 organizacj臋 zawod贸w聽聽 z聽 naruszeniem聽 prawa聽 sportowego聽聽聽 tj.聽 z艂amanie聽 Ustawy聽 o聽 sporcie聽 kwalifikowanym rozdz. 2 art. 4, pkt. 3, 4聽 oraz聽 art. 48. pkt 1,4 oraz聽 Regulaminu Organizacji聽 Zawod贸w聽 i聽 Pracy聽 S臋dzi贸w聽 Polskiego聽 Zwi膮zku聽 Karate .