KOMUNIKAT NR 4 /08 PDF Drukuj Email
niedziela, 07 wrze艣nia 2008 14:33

聽KOMISJI聽 SPORTOWEJ WKF/ SHOTOKAN

Spis tre艣ci :

1. Wyrok Trybuna艂u Arbitra偶owego聽 przy PKOL w sprawie odwo艂a艅 wykluczonych z PZK klub贸w

2.聽 MMM聽聽 2008 strefa聽 II

1.Trybuna艂聽 Arbitra偶owy聽 przy聽 PKOL聽 oddali艂聽 skargi聽 dw贸ch聽 klub贸w (Budokan Wroc艂aw i Tora聽 Legnica)聽 wykluczonych聽 z聽 Polskiego聽 Zwi膮zku聽 Karate,聽 za聽 niezgodn膮聽 z prawem聽 organizacj臋聽 zawod贸w聽 sportowych .

Decyzja聽 Trybuna艂u聽 jest聽 ostateczna聽 i聽聽 klubom nie przys艂uguje聽 jej聽 zaskar偶enie聽 (co聽 najwy偶ej聽 skarga聽 kasacyjna do聽 S膮du Najwy偶szego). Tym聽 samym聽 wiarygodno艣膰聽 atak贸w聽 na聽聽 decyzje聽 Komisji聽 WKF/Shotokan聽 i聽 Zarz膮d聽 PZK聽 zosta艂a聽聽 zredukowana聽 do聽 zera , a聽 pokrycie聽 koszt贸w聽 procesowych聽 (w wys. 4 000 z艂聽 ka偶dy ) ma tu znamienny wymiar. Donosy聽聽 oraz聽 rzekome聽 "prawdy"聽 publikowane w聽 internecie聽 ,聽 w聽 ocenie kompetentnych聽聽 organ贸w聽 (Ministerstwo聽 Sportu , Trybuna艂 Arbitra偶owy) nie聽 znajduj膮 potwierdzenia聽 , stawiaj膮c聽 anonimowych聽 autor贸w聽聽 post贸w聽聽 w pozycji聽聽 mitoman贸w.

Polski聽 Zwi膮zek聽 Karate聽 艣ci艣le聽 egzekwuj膮cy聽 przestrzeganie聽 prawa聽 przez聽 swoich聽 cz艂onk贸w, po聽 raz聽 kolejny聽 uzyska艂聽 potwierdzenie聽 s艂uszno艣ci聽 obranego聽 kierunku聽聽 normalizacji聽 偶ycia聽 sportowego . Oferta聽 mo偶liwo艣ci聽 rozwoju w聽 ramach聽 PZK聽聽 dla聽 ka偶dego zawodnika , klubu , s臋dziego聽 , dzia艂acza聽 jest ci膮gle poszerzana . Jej poziom聽 i聽 atrakcyjno艣膰聽 jest聽 doceniana聽 przez聽 coraz聽 wi臋ksza聽 rzesz臋聽 os贸b -聽 ro艣nie聽聽 liczba聽 klub贸w , s臋dzi贸w,聽 nast臋puj膮聽 zmiany personalne聽 w okr臋gowych聽 zwi膮zkach karate聽 (ostatnio聽 w聽 Dolno艣l膮skim聽 Zwi膮zku聽 Karate) . Mamy聽 nadziej臋, 偶e聽聽 ten pozytywny聽 trend聽 b臋dzie聽 wzmacniany聽聽 i聽 ka偶dy,聽 stosownie聽 do聽 swoich聽 mo偶liwo艣ci聽 znajdzie聽聽 swoje聽 miejsce聽 i聽 korzy艣ci聽聽 wynikaj膮ce聽 z聽 funkcjonowania聽聽 w聽 najwi臋kszym聽 zwi膮zku聽 karate聽 w聽 Polsce聽 - wszak聽 du偶y mo偶e聽 wi臋cej.

2. W zwi膮zku聽 z聽 fa艂szywym聽 regulaminem聽 MMM聽 strefy聽 II rozpowszechnianym聽 przez聽 Arkadiusza Borowicza聽 (zawieszonego Prezesa Klubu聽 Dragon聽 i by艂ego聽 koordynatora聽 kadry wojew贸dzkiej ) informujemy , 偶e聽聽 w艂a艣ciwym聽 jest聽 Regulamin聽 zatwierdzony聽 przez聽 Ministerstwo聽 Sportu聽 i聽 Polsk膮 Federacj臋聽 Sportu聽 M艂odzie偶owego,聽 rozsy艂any聽 przez聽 bezpo艣redniego聽 organizatora,聽聽 jakim聽 na聽 zlecenie聽 PZK聽 jest聽 Obornicki聽 Klub Karate . Podkre艣lamy , 偶e聽 nie聽 dopu艣cimy聽 do聽 startu聽聽 w聽 zawodach聽 MMM聽 kluby聽 i聽 zawodnik贸w,聽聽 nie聽 spe艂niaj膮cych聽 warunk贸w聽 okre艣lonych聽 w聽 tym聽 Regulaminie.

聽Ju偶聽 raz聽 nieodpowiedzialne聽 dzia艂ania聽 kierownictwa聽 WZK doprowadzi艂o聽 do聽 sytuacji聽 zagro偶enia聽 punktowanego聽 wsp贸艂zawodnictwa聽 w聽 karate聽 WKF. Wobec聽 klub贸w聽 kontynuuj膮cych聽 szerzenie聽聽聽 dezinformacji聽聽 zastosowane聽 zostan膮聽聽 sankcje聽 dyscyplinarne .