KOMUNIKAT NR 3 /2007 PDF Drukuj Email

2. Licencje  oraz organizacja i przeprowadzanie zawod贸w sportowych

3. Nowa strona internetowa

4. Kalendarz imprez 2008

1.Od  roku  2001,  w ramach   systemu  sportu  m艂odzie偶owego , odbywa  si臋  rywalizacja   w  kategorii  junior贸w  m艂odszych , a od dw贸ch  m艂odzik贸w  w  karate  WKF. Obserwujemy  znaczne   zwi臋kszenie  si臋  liczby  startuj膮cych i  zaostrzenie   konkurencji ,  co  owocuje oczekiwan膮 progresj膮  w  poziomie  sportowym zawodnik贸w  i  zawodniczek . W  kilku  wojew贸dztwach  realizowane  jest  szkolenie   kadr wojew贸dzkich  obejmuj膮ce   kilkudziesi臋ciu  m艂odzik贸w  i  kilkunastu   junior贸w. Stopniowo rozszerzane jest ono  na pozosta艂e  wojew贸dztwa.

Przy niskich dotacjach bud偶etowych  dla  PZK ,umo偶liwiaj膮cych  przeprowadzenie  zaledwie  3-4  dziesi臋ciodniowych  zgrupowa艅  kadry narodowej  rocznie, g艂贸wny  ci臋偶ar  szkolenia  spada  na  kluby. One  s膮  bezpo艣rednimi beneficjentami  systemu , poprzez  przydzia艂  艣rodk贸w  finansowych za  zdobycze  punktowe  na  szkolenie  uzdolnionej  sportowo  m艂odzie偶y.  Rozszerzenie  wsp贸艂zawodnictwa  w  karate  WKF  o  kolejn膮  kategori臋  wiekow膮  pozwoli艂oby  wzmocni膰  finansowo  najlepsze  z  nich  i  podnie艣膰  przez  to,  jeszcze  bardziej,  jako艣膰  prowadzonego  szkolenia.   Jest  to  tym  bardziej  wa偶ne  , 偶e  w   przygniataj膮cej  wi臋kszo艣ci  kluby  cz艂onkowskie  Zwi膮zku  utrzymuj膮 si臋 g艂贸wnie  ze  sk艂adek  cz艂onkowskich  a  ich  wysoko艣膰- wymuszana  rachunkiem  ekonomicznym - nierzadko  stanowi barier臋  ograniczaj膮c膮  nap艂yw nowych cz艂onk贸w. Rywalizacja  w  ramach  wsp贸艂zawodnictwa  sportowego premiuj膮c  najlepsze  z  klub贸w  daje  (przynajmniej  im)  mo偶liwo艣ci  progresji wynik贸w  i  nie  zaprzepaszczania   wieloletniej  pracy, w艂o偶onej  w  wyszkolenie  najlepszych   zawodnik贸w.

W艂膮czenie do systemu  wsp贸艂zawodnictwa sportowego  junior贸w,  stwarza艂oby  naturaln膮  ci膮g艂o艣膰  w  rozwoju  sportowym , warunkuj膮c膮  ci膮g艂e  zwi臋kszanie  motywacji  zawodnik贸w  i  klub贸w.

Taki   wniosek   do  Ministerstwa  Sportu i Turystyki  oraz   Polskiej  Federacji  Sportu  M艂odzie偶owego  zosta艂  przez  PZK   z艂o偶ony. Prosimy  kluby  cz艂onkowskie (w  ramach  w艂asnych  mo偶liwo艣ci) o  lobbing , w  wojew贸dzkich interdyscyplinarnych  stowarzyszeniach  sportowych,   w  tej  wsp贸lnej , dla   nas  wszystkich sprawie .

2. Przypominamy  o  obowi膮zku przes艂ania  wype艂nionych  deklaracji  oraz dokonania  op艂at  na  rok  2008 za  licencje  :

- zawodnicze-   dla  wszystkich reprezentant贸w  klubu (junior贸w 8-17 lat i senior贸w +18 lat) startuj膮cych w  zawodach sportowych

- trenerskie  -  dla trener贸w , kt贸rzy  uko艅czyli  tegoroczne  szkolenie  trenerskie

- s臋dziowskie  - dla   przed艂u偶aj膮cych  i   nabywaj膮cych  kwalifikacje

Przy  wykupie  po raz pierwszy  licencji : zawodniczej , trenerskiej ,s臋dziowskiej (opr贸cz deklaracji nale偶y przes艂a膰 dwa zdj臋cia)  lub  zmianie  zaszeregowania , op艂ata wynosi  40 z艂 , przy przed艂u偶aniu  na  kolejny  rok  10 z艂 (zwrotnie  przes艂any  b臋dzie hologram z rocznikiem)

Aby unikn膮膰 problem贸w  prosimy  o  przesy艂anie  do Komisji  艂膮cznej  listy  w/w os贸b (z piecz臋ciami klubu i prezesa)  w terminie  do 20 grudnia 2007 r. , wraz  z ksero dokonania przelewu na  konto PZK   wg  wzoru :

L.p

Nazwisko  i  imi臋

Rodzaj licencji

Kwota

Po  tegorocznym , wyd艂u偶onym  okresie  wdra偶ania  w  nasze  偶ycie  sportowe, zapis贸w  ustawy o sporcie  kwalifikowanym,  zgodnie  z   wytycznymi  Ministerstwa  Sportu i Turystyki   dla  polskich  zwi膮zk贸w  sportowych  ,  w  roku  2008  nie b臋dzie  odst臋pstw  od  egzekwowania    powinno艣ci    w zakresie  ich  przestrzegania  :

-  brak  licencji  trenerskiej  uniemo偶liwia  prowadzenia  szkolenia  w klubie  zrzeszonym  w

PZK   oraz  uczestnictwo  klubu  w  zawodach

-  brak  licencji  zawodniczej  oraz  aktualnych  bada艅 lekarskich (wy艂膮cznie karta  zdrowia

sportowca  z  piecz臋ci膮 uprawnionego lekarza  )  uniemo偶liwia  start  w   zawodach
-  brak  licencji  s臋dziowskiej  uniemo偶liwia  s臋dziowanie  zawod贸w

S臋dziowie  g艂贸wni  zawod贸w  sportowych , w  porozumieniu  z organizatorami, zobowi膮zani s膮   ka偶dorazowo  do  sprawdzania  w/w licencji . Wprowadza  si臋 nast臋puj膮cy ,  obowi膮zuj膮cy  organizator贸w  wz贸r  zg艂osze艅 na  zawody  :

L.p

Nazwisko i imi臋 zawodnika

Data ur.

Stopie艅

nr licencji zawodnika

nr polisy ubezpieczenia

nr licencji trenera

W  zale偶no艣ci  od  rodzaju  konkurencji  i  kategorii  wiekowych  rozgrywanych  podczas zawod贸w , powy偶sza  tabela  uzupe艂niana  jest  dodatkowymi rubrykami .

Na  zawodach  centralnych  obowi膮zuj膮  stawki  s臋dziowskie PZK , na  zawodach  lokalnych i regionalnych dopuszcza  si臋  mo偶liwo艣膰  ich  obni偶enia  za  zgod膮  zainteresowanych stron.

W trosce o wizerunek  i  podnoszenie  standard贸w   przeprowadzanych  zawod贸w  centralnych,  PZK zakupi艂o  trzy   tatami  oraz  elektroniczne   tablice  s臋dziowskie ,  kt贸re  kluby cz艂onkowskie -organizatorzy imprez -  mog膮  wypo偶ycza膰 ,   pokrywaj膮c  jedynie  koszty ich  transportu do  miejsca  zawod贸w. Temu  samemu  celowi podporz膮dkowane  b臋dzie 艣cis艂e   egzekwowanie   przepis贸w WKF stanowi膮cych ,  偶e :

- trenerzy  asystuj膮 przy  starcie  zawodnikom  w  kompletnym dresie klubowym

- zawodnicy  wcze艣niej  proszeni  o przygotowanie  do startu  w konkurencji ,  z  chwil膮  wywo艂ania ,  s膮  wyposa偶eni w wymagane  akcesoria i gotowi  do walki .

3. Wkr贸tce  uruchomiona  zostanie  nowa  strona  internetowa Komisji  Sportowej WKF/  Shotokan, w kt贸rej (obok innych dzia艂贸w) b臋d膮 automatycznie  rejestrowane,  aktualizowane    i publikowane  dane  dotycz膮ce wszystkich :

-  stopni uczniowskich

-  stopni  mistrzowskich

-  licencji  (zawodniczych , trenerskich ,s臋dziowskich)

4. W zwi膮zku   ze  sk艂adaniem przez  kluby do  samorz膮d贸w  ofert  na rok  2008   oraz  celem  dostosowania  ich plan贸w  szkoleniowych  do projektu  kalendarza  centralnego  podajemy  jego  zapisy (zastrzegaj膮c sobie , w  wyj膮tkowych przypadkach  mo偶liwo艣膰 zmian) :

Poprawiony: czwartek, 01 stycznia 2009 14:46