Sta偶 2010 Legnica c.d. PDF Drukuj Email
poniedzia艂ek, 19 lipca 2010 09:08

Mistrz Giuseppe Beghetto
Urodzi艂 si臋 7 maja 1950 roku w Tombolo (prowincja Padwa). Sztuki walki zacz膮艂 uprawia膰 ju偶 bardzo m艂odym wieku rozpoczynaj膮c od najbardziej rozpowszechnionego w tamtym okresie judo. Szybko jednak zainteresowa艂a go "nowa鈥 sztuka walki, zwana Karate.
W 1966 roku zapisa艂 si臋 na pierwszy oficjalny kurs prowadzony przez Mistrza Pietro Zaupa. A rok p贸藕niej sam zacz膮艂 prowadzi膰 kursy dla zainteresowanych t膮 sztuk膮 i otworzy艂 sw膮 pierwsz膮 szko艂臋, tzw. 鈥濪ojo鈥. W1968 roku rozpocz膮艂 karier臋 sportow膮 na prowincjonalnych zawodach. W tym samym roku na kursie karate pozna艂 Mistrza Hiroshi Shirai, kt贸ry by艂 to pierwszym we W艂oszech przedstawicielem Japan Karate Association pe艂ni膮cym funkcj臋 G艂贸wnego Instruktora na teren W艂och. Dla uprawiaj膮cych ten sport by艂 on niepodwa偶alnym autorytetem.
Giuseppe Beghetto w maju 1969 roku otworzy艂 w Gallarate Dojo 鈥漇ho Bu Kan", kt贸re prowadzi do tej pory.W czerwcu tego偶 roku od Mistrza Shirai otrzyma艂 czarny pas i 1 stopie艅 dan.
W 1970 roku zosta艂 G艂贸wnym Instruktorem w Centrum Sportowym Karate Shotokan w Mediolanie, a tak偶e oficjalnym instruktorem w dw贸ch szko艂ach Mistrza Shirai. By艂 prawym ramieniem Mistrza i jego specjalnym uczniem. W 1972 roku otrzyma艂 2 stopie艅 dan. W kolejnych latach w specjalno艣ciach Kata i Kumite jako pierwszy nie Japo艅czyk osi膮gn膮艂 najwy偶sze krajowe i
mi臋dzynarodowe odznaczenia sportowe (bra艂 udzia艂 w ponad 400 zawodach). By艂 pierwszym zawodnikiem z Zachodu, kt贸ry wzi膮艂 udzia艂 w mi臋dzynarodowych indywidualnych zawodach w Japonii w 1973 roku. By艂 te偶 pierwszym mistrzem Europy w Kata po zwyci臋stwie w Indywidualnych Mistrzostwach Europy w Mediolanie w 1972 roku. W 1973 roku w Tokio otrzyma艂 3 stopie艅 dan, rok p贸藕niej 4 stopie艅 dan, a w 1975 roku tytu艂 Mistrza.
W po艂owie lat siedemdziesi膮tych, na skutek problem贸w osobistych i zawodowych prze偶ywa g艂臋boki kryzys, kt贸ry prowadzi go do rozpaczliwego poszukiwania sensu 偶ycia w buddyjskich klasztorach i Dojo na terenie Japonii. Wreszcie, odkrywa nauki Mistrza Gichin Funakoshi, dzi臋ki kt贸rym rozpoczyna nowy okres w 偶yciu. W ten spos贸b, ko艅czy si臋 r贸wnie偶 jego kariera sportowa.
Mistrz Beghetto nie tylko jest doskona艂ym sportowcem, ale pe艂ni艂 r贸wnie偶 r贸偶norodne funkcje instytucjonalne z zamiarem zjednoczenia i uregulowania Karate na arenie krajowej i mi臋dzynarodowej. By艂 cz艂onkiem prawie wszystkich komisji egzaminacyjnych w latach siedemdziesi膮tych. Pe艂ni艂 funkcj臋 Regionalnego i Krajowego Dyrektora Technicznego w Lombardii, we W艂oszech. Aktualnie, posiada 8 stopie艅 dan WKF i jest cz艂onkiem Komisji Krajowej zajmuj膮cej si臋 opracowywaniem program贸w Dan dla W艂oskiego Zwi膮zku Judo, Sport贸w Walki, Karate i innych Sztuk Walki)
 Ponadto, jest projektodawc膮 i za艂o偶ycielem wielu stowarzysze艅 promuj膮cych karate takich, jak na przyk艂ad 鈥濸rzyjaciele Karate鈥 i AKaI.
Jego wizja Karate nie ogranicza si臋 wy艂膮cznie do sportu, lecz obejmuje r贸wnie偶 dyscypliny umo偶liwiaj膮ce poznanie siebie (grupy Dynamiki Umys艂owej, Dynamic Business Management, Zen, Rei Ki oraz Yoga, kt贸rej uczy w swojej szkole w Gallarate). Obecnie, Giuseppe Beghetto ceniony jest w pierwszym rz臋dzie jako ekspert z zakresu historii i filozofii Karate, zw艂aszcza Kata 鈥濨unkai鈥, i w tym charakterze zapraszany jest do r贸偶nych kraj贸w Europy w celu przeprowadzenia kurs贸w i sta偶y. I w艂a艣nie ta dzia艂alno艣膰 stanowi podsumowanie jego dotychczasowych do艣wiadcze艅 i pragnienia zbli偶enia do Karate jak najwi臋kszej liczby os贸b.