International Karate Grand Prix Bielsko-Bia艂a 23-24.10.2010 PDF Drukuj Email
wtorek, 26 pa藕dziernika 2010 16:34

鈥濨eskidzkie Dni Karate鈥 鈥 tak nazwali organizatorzy dwudniowe zawody, kt贸re pod auspicjami Polskiego Zwi膮zku Karate, przy wsparciu Gminy Bielsko-Bia艂a oraz licznych sponsor贸w odby艂y si臋 w dniach 23-24.10.2010r. w nowoczesnym obiekcie 鈥 Hali Widowiskowo-Sportowej przy ulicy Karbowej w Bielsku-Bia艂ej. Pomys艂 organizacji takiego przedsi臋wzi臋cia wzi膮艂 si臋 z przypadaj膮cego w tym roku jubileuszu XXV lecia dzia艂alno艣ci statutowej Klubu Sport贸w Azjatyckich Atemi. Podkre艣leniem tego 膰wier膰wiecza dzia艂alno艣ci klubu by艂a organizacja: IV Mi臋dzynarodowych Grand Prix Bielska-Bia艂ej w Karate WKF, meczu kadry junior贸w Polski i Ukrainy oraz Mistrzostw Polski Karate Shotokan w kategorii kadet贸w, junior贸w i senior贸w.
Jak co roku patronat honorowy nad bielskimi zawodami obj膮艂 Prezydent Miasta Bielska-Bia艂ej, Pan Jacek Krywult.

W pierwszy dzie艅 zawod贸w do stolicy Podbeskidzia na IV Mi臋dzynarodowe Grand Prix Bielska-Bia艂ej w Karate WKF zjecha艂o si臋 ponad 330 zawodnik贸w reprezentuj膮cych 37 klub贸w. Opr贸cz zawodnik贸w z naszego kraju, w zawodach wzi臋li udzia艂 reprezentanci klub贸w z Czech, W艂och, Ukrainy oraz Dani.
W czasie ceremonii oficjalnego otwarcia zawod贸w, g艂os zabra艂 Prezes Polskiego Zwi膮zku Karate, Pan Wac艂aw Antoniak, kt贸ry w imieniu Polskiego Zwi膮zku Karate przywita艂 wszystkich go艣ci, zawodnik贸w, trener贸w oraz s臋dzi贸w. Aktu uroczystego otwarcia w hali 鈥濸od D臋bowcem鈥 dokona艂 Prezydent Miasta Bielska-Bia艂ej Pan Jacek Krywult. W ceremonii otwarcia i w ca艂ym sportowym dniu uczestniczyli radni miasta: Pan Andrzej Poraniewski 鈥 Przewodnicz膮cy Komisji Zdrowia, Polityki Spo艂ecznej i Sportu, Pan Piotr Kenig, Pan Przemys艂aw Drabek, Pan Andrzej Gacek 鈥 cz艂onkowie Komisji Zdrowia, Polityki Spo艂ecznej i Sportu, Pan Roman Matyja 鈥 Radny Rady Miejskiej, Pan S艂awomir Wojtulewski 鈥 Przewodnicz膮cy Rady Sportu, Pani Krystyna Cyran 鈥 Naczelnik Wydzia艂u Spraw Obywatelskich Urz臋du Miejskiego w Bielsku-Bia艂ej oraz Pan Ryszard Radwan 鈥 Naczelnik Wydzia艂u Kultury Fizycznej i Turystyki Urz臋du Miejskiego w Bielsku-Bia艂ej.
Efektowne statuetki,  puchary  i  medale ufundowane przez Gmin臋 Bielsko-Bia艂a, nagrody rzeczowe, pokazy ta艅ca m艂odzie偶owego - by艂y uwie艅czeniem ca艂orocznych przygotowa艅 do tej pi臋knej sportowej imprezy. Obs艂ug臋 s臋dziowsk膮 na 5 tatami w ilo艣ci 29 os贸b stanowili licencjonowani s臋dziowie Polskiego Zwi膮zku Karate z s臋dzi膮 g艂贸wnym zawod贸w, Panem Remigiuszem Powro藕nikiem 鈥 S臋dzi膮 Mi臋dzynarodowym EKF. Obs艂ug臋 medyczn膮 zawod贸w zapewnili: Pa艅stwo El偶bieta i Jerzy Paleczny orazPan Maciej Sawczuk lekarze specjali艣ci anestezjologii i intensywnej terapii. Na zawodach nie odnotowano 偶adnego wypadku lub kontuzji, co 艣wiadczy o wysokim poziomie technicznym zawodnik贸w. Zawody ogl膮dali trenerzy Kadry Narodowej Polskiego Zwi膮zku Karate.

Niew膮tpliwie wielkim wydarzeniem tego dnia by艂 mi臋dzypa艅stwowy mecz przyja藕ni kadry junior贸w Polski i Ukrainy rozegrany w konkurencji dru偶ynowej kumite i indywidualnej kata. Przy wielki dopingu dla obu zespo艂贸w w duchu sportowej walki fair play zesp贸艂 z Ukrainy w pe艂ni zas艂u偶ony pokona艂 nasz膮 reprezentacj臋 4:3. Prezydent Miasta, Pan Jacek Krywult oraz Prezes Polskiego Zwi膮zku KaratePan Wac艂aw Antoniak wr臋czyli pami膮tkowe puchary dla obu dru偶yn.

W klasyfikacji medalowej sobotnie zawody wygra艂 艂贸dzki klub Harasuto zdobywaj膮c 8 z艂otych, 9 srebrnych i 8 br膮zowych medali, wyprzedzaj膮c organizator贸w zawod贸w oraz klub karate Nidan z Zawadzkiego. Natomiast w klasyfikacji punktowej zwyci臋偶y艂 organizator Klub Sport贸w Azjatyckich Atemi zdobywaj膮c 7 z艂otych, 10 srebrnych i 14 br膮zowych medali.