Licencje PZK 2012 PDF Drukuj Email
艣roda, 29 lutego 2012 11:25

Polski Zwi膮zek Karate informuje, 偶e wszystkie kluby, zawodnicy, trenerzy i s臋dziowie PZK mog膮 uczestniczy膰 w rywalizacji sportowej w ramach PZK pod warunkiem posiadania odpowiednich i聽wa偶nych licencji. Wa偶no艣膰 licencji up艂ywa z ko艅cem ka偶dego roku kalendarzowego. 聽Warunkiem jej przed艂u偶enia jest op艂acenie sk艂adki na rok nast臋pny.
W PZK obowi膮zuj膮 licencje juniorskie, kt贸re wyrabiane s膮 jednorazowo i trac膮 wa偶no艣膰 wraz z uko艅czeniem 18 roku 偶ycia, oraz licencje seniorskie obowi膮zujace od 18 roku 偶ycia i ulegaj膮ce przed艂u偶eniu co rok.
Od dnia 01.01.2012 r. obowi膮uj膮 nowe przepisy s臋dziowskie w rywalizacji kata i kumite WKF. Aktualna tre艣膰 tych przepis贸w znajduje si臋 na stronie internetowej PZK. Przypominamy wszystkich klubom i zawodnikom o obowi膮zkowym sprz臋cie ochronnym wymaganym w trakcie kumite:
-ochraniacze na r臋ce
-ochraniacze na golenie i stopy
-ochraniacze na tu艂贸w dla wszystkich kategorii wiekowych
-ochraniacze na biust dla kobiet / kategoria senior /
-maski na twarz / kategoria 鈥 junior m艂odszy聽i kategorie m艂odsze /
-ochraniacze na z臋by
Powy偶sze przepisy w pe艂nym zakresie bed膮 obowi膮zywa膰 od MP w Obornikach Wlkp.
Ponadto ka偶dy zawodnik startuj膮cy w rywalizacji sportowej niezale偶nie od swojego wieku, obowi膮zany jest posiada膰 wa偶ne orzeczenie lekarskie o stanie zdrowia umo偶liwiaj膮cym uprawianie karate, jak r贸wnie偶 obowi膮zkowe ubezpieczenie od nast臋pstw nieszcz臋艣liwych wypadk贸w w trakcie uprawiania dyscypliny sportu jak膮 jest karate oraz uczestnictwa w zawodach karate. Zwracamy uwag臋 na zakres i kwoty ubezpiecze艅 zawodnik贸w startuj膮cych na zawodach sportowych w karate. Niestety w ostatnim okresie czasu mieli艣my przyk艂ady nieszcz臋艣liwych przypadkowych zdarze艅, w kt贸rych poszkodowani byli czo艂owi polscy zawodnicy. Posiadane przez nich ubezpieczenia w niewielkim stopniu pokry艂y koszty leczenia i rehabilitacji. Wa偶ne zatem jest aby ubezpieczenie pokrywa艂o rzeczywisty zakres ryzyka i dawa艂o gwarancje zwrotu rzeczywistych koszt贸w leczenia.
Przypominamy r贸wnie偶, 偶e ka偶dy organizator zawod贸w obowi膮zany jest przes艂a膰 do PZK /listownie lub e-mailem/ protok贸艂 z przeprowadzonych zawod贸w, kt贸ry mo偶na pobra膰 ze strony internetowej PZK聽/w zak艂adce "S臋dziowie"/
Jednocze艣nie w zwi膮zku z zapytaniami kierowanymi do Polskiego Zwi膮zku Karate na temat udzia艂u klub贸w i zawodnik贸w w imprezach sportowych, kt贸re s膮 organizowane przez inne organizacje lub federacje, Polski Zwi膮zek Karate informuje:
Polski Zwi膮zek Karate nie autoryzuje i nie honoruje wynik贸w osi膮ganych na zawodach przez zawodnik贸w startuj膮cych na innych imprezach. Polski Zwi膮zek Karate nale偶y do Polskiego Komitetu Olimpijskiego, jest zrzeszony w europejskich i 艣wiatowych strukturach sportowych 鈥 EKF (European Karate Federation) i WKF (World Karate Federation)- cz艂onka Mi臋dzynarodowego Komitetu Olimpiskiego, stylowych 鈥 Shotokan: ESKA (European Shotokan Karate Association) i WSKA (World Shotokan Karate Association), i organizacjach stylowych Kyokushin. Na podstawie kalendarza imprez, Polski Zwi膮zek Karate dzia艂a na gruncie polskiego prawa sportowego i realizuje swoj膮 statutow膮 dzia艂alno艣膰 w obszarach 艣ci艣le zwi膮zanych i okre艣lonych przez te mi臋dzynarodowe federacje sportowe w kt贸rych jest zrzeszony. Organizatorzy Mistrzostw Polski Karate FSKA , kt贸re odby艂y si臋 w Kowarach nadu偶yli zaufania klub贸w i zawodnik贸w startujacych w tych zawodach podaj膮c, 偶e organizatorem jest Polski Zwi膮zek Karate.聽Zawody zorganizowane w Kowarach nie mia艂y aprobaty PZK, nie by艂y uwzgl臋dnione w kalendarzu imprez i nie b臋d膮 honorowane przez Polski Zwi膮zek Karate
Polski Zwi膮zek Karate