Youth In Action 22-29.07.2012 Malta PDF Drukuj Email
艣roda, 01 sierpnia 2012 09:56

W dniach od 22 do 29 lipca b.r. dwudziestoosobowa grupa polskiej m艂odzie偶y wybrana z klub贸w karate z ca艂ej Polski, wzi臋艂a udzia艂 w zgrupowaniu m艂odzie偶y z trzech kraj贸w: Polski, W艂och i Malty zorganizowanym na Malcie przez Malta艅ski Zwi膮zek Karate w ramach europejskiego programu 鈥瀁outh In Action鈥 (M艂odzi aktywni), sfinansowanemu w ca艂o艣ci ze 艣rodk贸w unijnych. Organizatorem wyjazdu ekipy polskiej by艂 trener kadry Pawe艂 Po艂torzecki. W wyje藕dzie uczestniczy艂 Prezes Polskiego Zwi膮zku Karate Wac艂aw Antoniak oraz Joanna Bensi-De Palma, kt贸ra pe艂ni艂a funkcj臋 opiekuna.
Patronat nad zgrupowaniem m艂odzie偶y obj臋艂a Pani Dolores Cristina Minister Sportu Malty, kt贸ra oficjalnie dokona艂a ceremonii aktu uroczystego otwarcia wraz z przedstawicielami w艂adz Malta艅skiego Zwi膮zku Karate. Po ceremonii otwarcia grupy z Malty, W艂och i Polski dokona艂y prezentacji przed Pani膮 Minister i zaproszonymi go艣膰mi swoich umiej臋tno艣ci. Ceremonia otwarcia, pokazy, by艂y transmitowane przez malta艅sk膮 telewizj臋 i szeroko opisane w prasie. 聽
Zgrupowanie obejmowa艂o treningi karate prowadzone przez Trenera Kadry Narodowej W艂och Santo Torre oraz Prezes贸w Malta艅skiego Zwi膮zku Karate i Polskiego Zwi膮zku Karate -聽Anthony Zammita i Wac艂awa Antoniaka.
Odby艂y si臋 r贸wnie偶 zaj臋cia warsztatowe i dyskusje mi臋dzy innymi na temat: Roli sportu we wsp贸艂czesnym spo艂ecze艅stwie, aktywne starzenie si臋, r贸偶nice kulturowe. Polska m艂odzie偶 mia艂a okazj臋 pozna膰 malta艅sk膮 bogat膮 histori臋, kultur臋 i sztuk臋 a tak偶e kuchni臋 oraz nawi膮za膰 nowe kontakty z m艂odzie偶膮 pochodz膮c膮 z zupe艂nie innych 艣rodowisk kulturowych.
Nie zabrak艂o zwiedzania przepi臋knych miejscowo艣ci Malty ze stolic膮 Vallett膮 oraz pla偶owania, k膮pieli w zatoce Golden Bay oraz w parku wodnym.
Klub Atemi zamierza skorzysta膰 ze 艣rodk贸w unijnych i pragnie zorganizowa膰 takie spotkanie w przysz艂ym roku w Bielsku-Bia艂ej, kt贸re b臋dzie kontynuacj膮 programu malta艅skiego 鈥濵艂odzi aktywni鈥. By膰 mo偶e uda si臋 w艂膮czy膰 do programu kolejny kraj.聽