VI GP i MP Shotokan Bielsko-Bia艂a 13-14.10.2012 - podsumowanie PDF Drukuj Email
wtorek, 16 pa藕dziernika 2012 11:09

W sobot臋 i niedziel臋 13-14.10.2012r. w nowoczesnej Hali Widowiskowo-Sportowej przy ul. Karbowej w Bielsku-Bia艂ej odby艂y si臋 VI Mi臋dzynarodowe Grand Prix Bielska-Bia艂ej w Karate WKF oraz Mistrzostwa Polski Karate-Do Shotokan Kadet贸w, Junior贸w i Senior贸w.
Organizatorem dwudniowych zawod贸w by艂 Klub Sport贸w Azjatyckich Atemi przy wsparciu GMINY BIELSKO-BIA艁A i SAMORZ膭DU WOJEW脫DZTWA 艢L膭SKIEGO. Sponsorami zawod贸w byli: FIAT AUTO POLAND, AQUA S.A., SZK脫艁KA KRZEW脫W OZDOBNYCH A&M WALASZCZYK, AUTO DESIGN S.C., AQUA 呕YWIEC G脫RSKA WODA 殴R脫DLANA, MAKITA, PROFESSIONAL NARZ臉DZIA SPECJALISTYCZNE, SZKO艁A J臉ZYKA ANGIELSKIEGO SPEAK UP.
Zawody odby艂y si臋 pod auspicjami Polskiego Zwi膮zku Karate a patronat honorowy sprawowa艂 Prezydent Miasta Bielska-Bia艂ej Pan Jacek KRYWULT.
Pierwszy dzie艅 zawod贸w, to VI edycja Mi臋dzynarodowych Grand Prix Bielska-Bia艂ej w Karate WKF na kt贸re do stolicy Podbeskidzia zjecha艂o si臋 ponad 350 zawodnik贸w reprezentuj膮cych 34 kluby. Opr贸cz zawodnik贸w z naszego kraju w zawodach wzi臋li udzia艂 reprezentanci klub贸w z Czech, S艂owacji oraz Ukrainy.
Ceremoni臋 otwarcia zawod贸w w hali 鈥濸od Szyndzielni膮鈥 w imieniu Prezydenta Miasta dokona艂 Naczelnik Wydzia艂u Kultury Fizycznej i Turystyki Urz臋du Miejskiego w Bielsku-Bia艂ej Pan Ryszard RADWAN. Swoj膮 obecno艣ci膮 zaszczycili radni Rady Miejskiej oraz mistrz olimpijski pi臋艣ciarstwa z Tokio 1964 roku, bielszczanin Pan Marian KASPRZYK.
Efektowne statuetki,聽puchary i聽medale, nagrody rzeczowe, wyst臋p regionalnego zespo艂u 鈥 by艂y uwie艅czeniem ca艂orocznych przygotowa艅 do tej pi臋knej sportowej imprezy w naszym mie艣cie. Obs艂ug臋 s臋dziowsk膮 na 5 tatami zapewnili licencjonowani s臋dziowie Polskiego Zwi膮zku Karate z s臋dzi膮 g艂贸wnym zawod贸w, Panem Remigiuszem Powro藕nikiem 鈥 s臋dzi膮 mi臋dzynarodowym WKF.
Zabezpieczeniem od strony medycznej zaj臋艂a si臋 grupa wolontariuszy PCK z lekarzami Tomaszem i Jerzym Paleczny.
聽Na zawodach nie odnotowano 偶adnego wypadku lub kontuzji, co 艣wiadczy o wysokim poziomie technicznym zawodnik贸w.
W klasyfikacji medalowej sobotnie zawody wygra艂 bia艂ostocki klub Kaisho wyprzedzaj膮c Bushi-Do Bydgoszcz oraz organizator贸w Klub Sport贸w Azjatyckich Atemi.
Kolejna si贸dma edycja Mi臋dzynarodowych Grand Prix Bielska-Bia艂ej w Karate WKF planowana jest na 12 pa藕dziernika 2012r.
Niedziela 14.10.2012r. zgromadzi艂a oko艂o 130 zawodnik贸w z 20 klub贸w walcz膮cych o medale Mistrzostw Polski Karate-Do Shotokan w kategoriach kadet贸w 16-17 lat, Junior贸w 18-20 i senior贸w od 21 lat. Celem mistrzostw by艂o wy艂onienie reprezentacji Polski na grudniowe Mistrzostwa Europy, kt贸re odb臋d膮 si臋 w Serbii.
Aktu oficjalnego otwarcia mistrzostw dokona艂 Prezydent Miasta Bielska-Bia艂ej Pan Jacek KRYWULT. G艂os zabra艂 r贸wnie偶 Prezes Polskiego Zwi膮zku Karate Pan Wac艂aw ANTONIAK. W trakcie ceremonii otwarcia i w czasie ca艂ego dnia zmaga艅 sportowc贸w obecni byli Radni Rady Miejskiej, Naczelnicy Wydzia艂u Kultury Fizycznej i Turystyki oraz Wydzia艂u Spraw Obywatelskich. Swoj膮 obecno艣ci膮 zaszczyci艂 mistrz olimpijski Pan Marian KASPRZYK.
Obs艂ug臋 s臋dziowsk膮 na 3 tatami zapewnili licencjonowani s臋dziowie Polskiego Zwi膮zku Karate z s臋dzi膮 g艂贸wnym zawod贸w Panem Jaros艂awem PRZ膭DK膭.
Podobnie jak w sobot臋 zabezpieczeniem od strony medycznej zaj臋艂a si臋 grupa wolontariuszy PCK z lekarzami Tomaszem i Jerzym Paleczny.
W klasyfikacji medalowej Mistrzostwa Polski wygra艂 bia艂ostocki klub Kaisho wyprzedzaj膮c Zarzewie Prudnik oraz Bushi-Do Bydgoszcz.
Gospodarze zawod贸w bielski klub Atemi uplasowa艂 si臋 na wysokiej czwartej pozycji z dorobkiem 5 medali: 2 z艂otych, 1 srebrnego i 2 br膮zowych.
Kolejne zawody Klub Sport贸w Azjatyckich Atemi planuje zorganizowa膰 w pa藕dzierniku 2013 roku.