Kolejny medal dla Zwi膮zku PDF Drukuj Email
pi膮tek, 14 lutego 2020 12:56
Nasi m艂odzi zawodnicy zdobywali medale na r贸偶nych zawodach mistrzowskich. Na ostatnich Mistrzostwach Europy EKF polski zawodnik zdoby艂 srebrny medal i
22 listopada 2019 roku podczas rozgrywanych Mistrzostw Europy Karate ESKA w San Fernando /Hiszpania/,
Olga 呕mi艅czuk zawodniczka Klubu Karate Samuraj Szczecin zdoby艂a br膮zowy medal w konkurencji kumite indywidualne kadetek 16-17 lat.
Przegra艂a walk臋 o wej艣cie do fina艂u z Dian膮 Palchikov膮 z Rosji, kt贸ra ostatecznie zdoby艂a z艂oty medal.

Druga po艂owa sezonu PDF Drukuj Email
pi膮tek, 14 lutego 2020 12:55
聽Ko艅cz膮 si臋 ferie zimowe i szkolenia wyjazdowe karate w klubach zwi膮zkowych. W Budapeszcie zako艅czy艂y si臋 Mistrzostwa Europy Kadet贸w, Junior贸w i U21 z udzia艂em du偶ej grupy polskich zawodnik贸w, jeden zdoby艂 srebrny medal. Co trzeba zaznaczy膰, 偶e jest to du偶y sukces tego zawodnika i jego trenera.
聽Teraz kilkoro zawodnik贸w b臋dzie podejmowa艂o starania o zakwalifikowanie si臋 do Igrzysk Olimpijskich w Tokio. Kilkunastu zawodnik贸w walczy膰 b臋dzie o dobre umiejscowienie si臋 na listach rankingowych WKF. Du偶o wi臋ksza liczba zawodnik贸w walczy膰 b臋dzie o punkty (oraz o dotacje) na zawodach MMM i Mistrzostwach Polski Junior贸w M艂odszych, Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w. Tym zawodnikom, poprzez dzia艂anie niekt贸rych dzia艂aczy karate, zabrano mo偶liwo艣膰 wsparcia finansowego ich przygotowa艅 do zawod贸w krajowych i zagranicznych.
聽Inna bardzo liczna grupa zawodnik贸w szykuje si臋 do zawod贸w stylowych (Kyokushin i Shotokan) z du偶ymi nadziejami na sukcesy medalowe.
聽Opr贸cz zawod贸w, g艂贸wny wysi艂ek klub贸w skierowany jest na szkolenia zawodnik贸w i os贸b 膰wicz膮cych karate na poziomie amatorskim. Codziennie odbywaj膮 si臋 treningi, a co par臋 miesi臋cy egzaminy na stopnie karate. Jest to normalny tok dzia艂ania ka偶dego klubu. Chcemy to utrzyma膰 i wspiera膰 dzia艂ania klub贸w, aby otrzymywa艂y jak najwi臋ksze 艣rodki od samorz膮d贸w lokalnych. Ale jak wida膰 nie wszystkim si臋 to podoba. Szkoda.
聽Apeluj臋 do wszystkich karatek贸w o wyt臋偶ony wysi艂ek na rzecz dalszego rozwoju karate w Polsce.
Poprawiony: pi膮tek, 14 lutego 2020 12:56

Dwa lata po dzia艂alno艣ci PUK PDF Drukuj Email
艣roda, 29 stycznia 2020 18:48

聽Dwa lata temu, w Pary偶u, prezes WKF Espinos spotka艂 si臋 z prezesem Polskiej Unii Karate p. Paw艂em Po艂torzeckim i obieca艂 mu, 偶e w kr贸tkim czasie PUK b臋dzie cz艂onkiem WKF zamiast Polskiego Zwi膮zku Karate. By艂o to bardzo dziwne spotkanie. Dlaczego dziwne? Bo w tym czasie prawie nikt w Polsce nie wiedzia艂, 偶e Polska Unia Karate istnieje. By艂a ona za艂o偶ona przez trzy kluby i zarejestrowana by艂a w grudniu, czyli nieca艂e dwa miesi膮ce przed spotkaniem w Pary偶u.
聽Ponadto obie decyzje prezesa Espinosa by艂y podj臋te z wyra藕nym 艂amaniem statutu WKF. Polski Zwi膮zek Karate zosta艂 pozbawiony cz艂onkostwa WKF bez podania przyczyn, a Polska Unia Karate zosta艂a przyj臋ta do WKF mimo聽 braku aprobaty ze strony MSiT i PKOl. W zwi膮zku z tym, zaskar偶yli艣my obie te decyzje do mi臋dzynarodowego arbitra偶u i czekamy na rozstrzygni臋cia tej sprawy.
聽Jak ta sytuacja zadzia艂a艂a na karate w Polsce? Ministerstwo zawiesi艂o finansowanie dla karate olimpijskiego i w ten spos贸b, polscy zawodnicy w ci膮gu dw贸ch lat straci prawie dwa miliony z艂otych. A po kolejnych dzia艂aniach lider贸w PUK, w tym roku, kluby prowadz膮ce karate olimpijskie, strac膮 ok. milion z艂otych na przygotowania zawodnik贸w w kategoriach m艂odzie偶owych.
聽Kluby b臋d膮ce cz艂onkami PZK i jednocze艣nie cz艂onkami PUK, straszone s膮 r贸偶nymi konsekwencjami, za udzia艂 zawodnik贸w z tych klub贸w w zawodach organizowanych przez PZK, a zawodnicy maj膮cy licencje PZK nie s膮 dopuszczani do zawod贸w organizowanych w ramach PUK. Jest to dzia艂anie na szkod臋 dyscypliny karate w Polsce.
聽Dziwne, 偶e kluby zrzeszone w PUK i zamierzaj膮ce nadal bra膰 udzia艂 w rywalizacji sportowej w ramach karate olimpijskiego, aprobuj膮 decyzje lider贸w unii i nie zamierzaj膮 tego zmieni膰.
聽Pracownicy ministerstwa sportu mog膮 wr贸ci膰 finansowanie karate olimpijskiego pod warunkiem podpisania wsp贸艂pracy pomi臋dzy PZK i PUK, wg umowy opracowanej przez dzia艂 prawny ministerstwa. Teraz du偶o zale偶y od trener贸w z klub贸w zrzeszonych w PZK i PUK.
聽Je艣li nie doprowadzimy do poprawy obecnej sytuacji, to sytuacja dla karate olimpijskiego w tym roku b臋dzie wyj膮tkowo trudna.

呕yczenia Noworoczne PDF Drukuj Email
czwartek, 02 stycznia 2020 15:25

聽Zarz膮d Polskiego Zwi膮zku Karate 偶yczy wszystkim karatekom udanego 2020 roku pe艂nego sukces贸w i satysfakcji z uczestniczenia we wsp贸lnym doskonaleniu w karate.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast臋pna > ostatnia >>

Strona 1 z 32
Copyright © 2020. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS