Ostatnie Po偶egnanie PDF Drukuj Email
sobota, 06 lipca 2019 16:57

W Szczecinie 2.07.2019 po偶egnali艣my na Cmentarzu Centralnym naszego przyjaciela i instruktora karate i innych dyscyplin sportowych (kulturystyka, aerobic) Mariana Kobiel臋. By艂 wspania艂ym cz艂owiekiem, bardzo zaanga偶owanym w to co robi艂. Przez wiele lat aktywnie uczestniczy艂 w super maratonach, tzn. biegach na 100 km. Praktycznie do ostatnich swoich dni by艂 aktywny sportowo i odszed艂 od nas w wieku 83 lat. Cze艣膰 Jego Pami臋ci. Niech Pan b臋dzie 艂askawy i obejmuje go swoj膮 wieczn膮 opiek膮.

O艣mieszanie karate PDF Drukuj Email
sobota, 01 czerwca 2019 08:58
聽Mija kolejny miesi膮c w 2019 roku, a ludzie dzia艂aj膮cy w ruchu karate nie daj膮 szans ministerstwu na wsparcie polskich zawodnik贸w. Mimo podania przez ministra co trzeba zrobi膰, aby pieni膮dze rz膮dowe wspar艂y dzia艂ania polskich zawodnik贸w, niekt贸rzy dzia艂acze nadal pr贸buj膮 i艣膰 w艂asn膮 drog膮.
聽Zarz膮d PUK nie podpisa艂 umowy z PZK, aby ministerstwo mog艂o przekaza膰 przez PZK spore pieni膮dze na przygotowania i udzia艂 w zawodach WKF polskim zawodnikom. Ale za to podpisa艂 umow臋 z Polskim Zwi膮zkiem Karate Tradycyjnego. Dzi臋ki temu Polski Zwi膮zek Karate Tradycyjnego jest wsp贸艂organizatorem Mistrzostw Polski Karate WKF (osi膮gni臋cie na skal臋 艣wiatow膮). Jest to ju偶 drugi przypadek wsp贸艂pracy PUK z Karate Tradycyjnym (pierwszy to by艂 udzia艂, z dobrym skutkiem, zawodniczki Klubu Olimp z 艁odzi w Mistrzostwach 艢wiata w Karate Tradycyjnym). By膰 mo偶e, po nieudanych dzia艂aniach prezesa Espinosa, w sprawach udzia艂u karate w programie olimpijskim, prezes PUK szykuje nowe kierunki dzia艂ania, czyli wej艣cie WKF w struktury ITKF?
聽Prezes PUK wiedzia艂, 偶e aby pieni膮dze ministerstwa trafi艂y do polskich zawodnik贸w, to musi podpisa膰 umow臋 z PZK, postanowi艂 sprawdzi膰 MSiT i podpisa艂 umow臋 z PZKT (te偶 Zwi膮zek, tylko, 偶e by艂y) i czeka na reakcj臋 urz臋dnik贸w (mo偶e si臋 za艂ami膮 i dadz膮 mu pieni膮dze, wbrew decyzji ministra). Ale nie widzi, 偶e jest jedynym prezesem organizacji zwi膮zanej z WKF kt贸ra idzie na wsp贸艂prac臋 z ITKF.

Wac艂aw Antoniak

Umowa potrzebna naszym zawodnikom PDF Drukuj Email
niedziela, 26 maja 2019 22:43

聽Polski Zwi膮zek Karate prowadzi szkolenia i zawody w karate olimpijskim oraz w karate stylowym. Obecnie otrzymujemy 艣rodki na prowadzenie dzia艂alno艣ci w ramach karate stylowym. W ramach tych 艣rodk贸w finansujemy szkolenie oraz udzia艂 w licznych zawodach stylowych Kyokushin i Shotokan.聽
聽艢rodki na karate olimpijskie zosta艂y przez ministerstwo zablokowane w zwi膮zku z wykluczeniem PZK z WKF. W zwi膮zku z przed艂u偶aniem wyja艣nienia przyczyn wykluczenia PZK, ministerstwo postanowi艂o, 偶e mo偶e przekaza膰 艣rodki na karate olimpijskie pod warunkiem umo偶liwienia naszym zawodnikom brania udzia艂u w wa偶nych zawodach organizowanych w ramach WKF. Aby to by艂o mo偶liwe, ministerstwo postanowi艂o, 偶e nale偶y podpisa膰 stosown膮 umow臋 o wsp贸艂prac臋 pomi臋dzy Polskim Zwi膮zkiem Karate i Polsk膮 Uni膮 Karate. W ubieg艂ym roku dzia艂 prawny ministerstwa przygotowa艂 propozycj臋 takiej umowy. PZK wyrazi艂 zgod臋 na podpisanie takiej umowy. Przedstawiciel PUK pocz膮tkowo wyrazi艂 zgod臋 na jej podpisanie, ale po paru dniach zmieni艂 zdanie i umowa nie zosta艂a podpisana. W zwi膮zku z tym, w ubieg艂ym roku nasi zawodnicy nie otrzymali 750.000 z艂 na przygotowania i na udzia艂 w zwodach mi臋dzynarodowych. Pod koniec ubieg艂ego roku PUK przygotowa艂a swoj膮 propozycj臋 umowy, ale okaza艂a si臋 niemo偶liwa do podpisania, bo zawiera艂a zapisy niezgodne z ustaw膮 o sporcie. W zwi膮zku z tym ministerstwo doprowadzi艂o do kolejnego spotkania przedstawicieli PZK i PUK, po tym spotkaniu PZK przygotowa艂 kolejn膮 wersj臋 umowy, ale po dw贸ch tygodniach zastanawiania si臋 PUK postanowi艂 znowu nie podpisa膰 tej umowy. Tak wi臋c w tym roku, znowu nasi zawodnicy nie otrzymaj膮 艣rodk贸w na swoje dzia艂ania, a jest to znaczna kwota (tylko na senior贸w to jest 550.000 z艂).

Sezon startowy PDF Drukuj Email
pi膮tek, 10 maja 2019 16:19

聽Od pocz膮tku maja do po艂owy czerwca mamy nat艂ok imprez karate. Przed nami trzy turnieje w ramach Mi臋dzywojew贸dzkich Mistrzostw M艂odzik贸w - w 艁odzi, Szczecinie i Legnicy oraz 8 czerwca Mistrzostwa Polski Karate Shotokan, a tydzie艅 p贸藕niej mamy Zjazd Sprawozdawczy Zwi膮zku. Musimy sprawnie przeprowadzi膰 wszystkie te imprezy. Du偶o zale偶y od trener贸w, aby zg艂aszali do tych imprez zawodnik贸w kt贸rzy maj膮 licencje zawodnicze i stopie艅 karate zgodny z wymogami regulaminu zawod贸w. Przy zg艂oszeniach na MMM nale偶y wpisa膰 koniecznie nr PESEL zg艂oszonych zawodnik贸w.
聽Po spotkaniu w ministerstwie, nasz prawnik przygotowa艂 umow臋 o wsp贸艂pracy z Polsk膮 Uni膮 Karate. Mamy nadziej臋, 偶e zostanie ona podpisana przez przedstawicieli Unii. Czekamy na to podpisanie od lipca ubieg艂ego roku. Przy tej okazji podkre艣lamy, 偶e zawodnicy kt贸rzy b臋d膮 korzystali ze 艣rodk贸w PZK b臋d膮 musieli by膰 cz艂onkami Kadry Narodowej, czyli b臋d膮 musieli mie膰 wyniki na MP i PP, ponadto kluby tych zawodnik贸w b臋d膮 musia艂y mie膰 aktualn膮 licencj臋 Zwi膮zku. Prosimy r贸wnie偶 trener贸w aby przesy艂ali protoko艂y z egzamin贸w, zaraz po egzaminach a nie dwa dni przed zawodami, bo to utrudnia wszystkim normalne dzia艂anie.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast臋pna > ostatnia >>

Strona 1 z 20
Copyright © 2019. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.