Coraz wi臋cej w膮tpliwo艣ci PDF Drukuj Email
wtorek, 30 pa藕dziernika 2018 13:39
聽Pod koniec ubieg艂ego roku zosta艂o zarejestrowane w Bielsko-Bia艂ej nowe stowarzyszenie karate pod nazw膮 Polska Unia Karate. Nikt, opr贸cz klub贸w kt贸re to stowarzyszenie powo艂a艂o, o nim nie s艂ysza艂o, a偶 do ko艅ca stycznia. Mo偶e nie do ko艅ca nikt, bo o nim s艂ysza艂, prezes World Karate Federation, pan Antonio Espinos, bo nawet zaprosi艂, prezesa tego stowarzyszenia pana Paw艂a Po艂torzeckiego, na bezpo艣redni膮 rozmow臋 do Pary偶a. Rozmowa ta odby艂a si臋 w czasie zawod贸w K1 w hali sportowej pod koniec stycznia 2018 roku. Powstaje pytanie - sk膮d prezes Antonio Espinos wiedzia艂 o tym, 偶e istnieje takie stowarzyszenie i kto jest jego prezesem? Co spowodowa艂o, 偶e prezes WKF obiecuje przyj臋cie do mi臋dzynarodowej federacji przedstawicielom stowarzyszenia, kt贸re sk艂ada艂o si臋 z trzech klub贸w, nie mia艂o za sob膮 偶adnej dzia艂alno艣ci szkoleniowej i sportowej i o kt贸rym to stowarzyszeniu nikt w Polsce nie s艂ysza艂?
聽Zaraz po tym spotkaniu, prezes stowarzyszenia z Bielska, rozpocz膮艂 akcj臋 namawiania trener贸w i prezes贸w klub贸w zrzeszonych w Polskim Zwi膮zku Karate, do wst臋powania do tej nowej organizacji. W akcj臋 t臋 mocno r贸wnie偶 zaanga偶owa艂 si臋 znany s臋dzia mi臋dzynarodowy z Norwegii p. Robert Hamara.
聽Po paru miesi膮cach dosz艂o do spotkania przedstawicieli Polskiego Zwi膮zku Karate z v-ce prezesem WKF p. Gunnarem Nordahlem. Otrzyma艂 on kopi臋 nowego (poprawionego) statutu PZK i szereg innych dokument贸w pokazuj膮cych dzia艂alno艣膰 PZK od strony organizacyjnej i finansowej. W czasie tego spotkania p. Nordahl bardzo podzi臋kowa艂 za merytoryczne spotkanie i przedstawienie dokument贸w i zapewni艂 nas, 偶e na najbli偶szym zebraniu zarz膮du WKF nie b臋dzie omawiana ani dyskutowana problematyka dotycz膮ca PZK. Mimo tego zapewnienia kilka dni p贸藕niej PZK otrzyma艂o pismo od prezesa Espinosa, 偶e PZK straci艂 prawo u偶ywania znak贸w WKF i nie jest cz艂onkiem tej organizacji.
Przez 4 lata by艂em cz艂onkiem zarz膮du WKF i wiem, 偶e tematyka zebra艅 zarz膮du znana jest cz艂onkom zarz膮du na wiele dni przed spotkaniem. Dlatego zastanawia nas dlaczego v-ce prezes WKF nie zna艂 tematyki zebrania kt贸re mia艂o odby膰 si臋 za dwa dni? Co spowodowa艂o, 偶e prezes Espinos napisa艂 takie pismo do PZK, wiedz膮c, 偶e wykluczenie PZK jest niezgodne ze statutem WKF.
聽Gdy PZK odwo艂uj膮c si臋 do Komisji Prawnej WKF od decyzji prezesa Espinosa, dowiedzia艂o si臋, 偶e g艂贸wn膮 przyczyn膮 takiej decyzji jest posiadanie przez PZK statutu niedostosowanego do statutu WKF. Mo偶na by pomy艣le膰, 偶e jest to faktyczna przyczyna.
Ale po analizie fakt贸w, potraktowali艣my to jako kolejny pretekst bez pokrycia. Bo przecie偶 na naszym Zje藕dzie wprowadzili艣my do naszego statutu szereg zmian maj膮cych na celu, dostosowania go do statutu WKF, a Polska Unia Karate ma praktycznie taki sam statut jaki mieli艣my przed zjazdem i ten statut jest pozytywnie zaakceptowany przez prezesa Espinosa. Za tem czy na prawd臋 chodzi o statut? Czy te偶 statut jest tylko kolejnym pretekstem?
聽Kolejny "argument" 偶e nasz Zwi膮zek nie mo偶e by膰 cz艂onkiem WKF, bo nasi zawodnicy startuj膮 na zawodach innych ni偶 zawody organizowane przez WKF jest r贸wnie偶 pretekstem. Jest to ciekawy argument w 艣wietle po艣cigu trener贸w zrzeszonych w PUK za wynikami medalowymi. Np. informacje tylko z ostatniego tygodnia. Kilku zawodnik贸w trenera kadry PUK, p. Macieja Gaw艂owskiego pojecha艂o r贸wnolegle na kilka zawod贸w, walcz膮c o medale, jeden do Can Cun, Krzysztof Szewczyk, na zawody K1 w kategorii juniorskiej i tam zdoby艂 br膮zowy medal, a聽 druga, seniorka Maria Depta do Kanady na Mistrzostwa 艢wiata ITKF i tam zdoby艂a trzy medale (dwa z艂ote w dru偶ynach i srebro indywidualnie w kata), Czyli, 偶e nie mo偶na je藕dzi膰 na zawody w innych federacjach, jest kolejnym pretekstem, kt贸ry ma dotyczy膰 tylko PZK, bo oczywi艣cie PUKu nie dotyczy.
聽Maj膮c tyle znak贸w zapytania, wielu ludzi pyta si臋 o co w tym wszystkim chodzi? Jak nie wiadomo o co chodzi, to zawsze chodzi o pieni膮dze. I kolejne pytanie, kto i komu da艂 i ile? Ale to pytanie, na razie, zostaje bez odpowiedzi.

Ze strat膮 dla zawodnik贸w PDF Drukuj Email
sobota, 01 wrze艣nia 2018 16:49

W zwi膮zku z sytuacj膮 w jakiej znalaz艂 si臋 Polski Zwi膮zek Karate, po pi艣mie prezesa WKF, dzia艂 prawny Ministerstwa Sportu i Turystyki przygotowa艂 umow臋 jak膮 mia艂 podpisa膰 Polski Zwi膮zek Karate i Polska Unia Karate. dotycz膮c膮 wsp贸艂pracy mi臋dzy tymi organizacjami. Wsp贸艂praca mia艂a polega膰 na tym, 偶e Polski Zwi膮zek Karate otrzyma 艣rodki na szkolenie, wyposa偶enie i delegowanie zawodnik贸w kadry na zawody organizowane pod flag膮 WKF, a Polska Unia Karate b臋dzie zg艂asza膰 tych zawodnik贸w na wybrane zawody WKF. Prezes PUK p.Pawe艂 Po艂torzecki, na spotkaniu w MSiT, zgodzi艂 si臋 na podpisanie takiej umowy, a po kilku dniach poinformowa艂 nas, 偶e takiej umowy nie podpisze. W zwi膮zku z tym, zawodnicy karate i trenerzy nie mog膮 by膰 finansowani w zwi膮zku z ich udzia艂em na zawodach WKF.

Do czasu wyja艣nienia sytuacji prawnej w jakiej si臋 znalaz艂 Polski Zwi膮zek Karate, finansuje on tylko szkolenia i uczestnictwo zawodnik贸w kadry w ramach zawod贸w stylowych.

Poprawiony: sobota, 01 wrze艣nia 2018 16:49

Otwarte szkolenie Sport w Szkole PDF Drukuj Email
艣roda, 29 sierpnia 2018 17:27

Polski Zwi膮zek Karate od dw贸ch lat bierze udzia艂 w programie unijnym Erasmus plus Sport. Projekt Sport w Szkole realizowany w ramach tego programu, chcemy zaprezentowa膰 szerszej grupie szkoleniowc贸w. Dlatego organizujemy 9.09.2018 w Poznaniu otwarte szkolenie z zakresu tego projektu. Zaj臋cia odb臋d膮 si臋 9.09.2018 w Poznaniu w obiektach Uniwersytetu Ekonomicznego. Trening 9.09.2018 godz 9:00 w sali przy ul. Do偶ynkowa 9J, zaj臋cia teoretyczne 10:30 w sali przy ul. Do偶ynkowa 9D. Obiekty po艂o偶one s膮 blisko siebie. Koszt udzia艂u w tym szkoleniu 20,00 z艂 od osoby.

Osoby kt贸re potrzebuj膮 zakwaterowania mog膮 ten fakt zg艂osi膰 do shihan Mariusza Sieberta (tel. 608 331 944).

Do zobaczenia na szkoleniu.

Poprawiony: 艣roda, 29 sierpnia 2018 17:28

Akademickie Mistrzostwa 艢wiata PDF Drukuj Email
niedziela, 22 lipca 2018 17:59
聽W Kobe odby艂y si臋 Akademickie Mistrzostwa 艢wiata organizowane przez organizacj臋 FISU. W zawodach tych startowa艂o 239 zawodnik贸w z 33 kraj贸w, w tym 13 zawodnik贸w z naszego kraju.
聽W klasyfikacji medalowej, wygrali Japo艅czycy zdobywaj膮c 10 z艂otych, 2 srebrne i 2 br膮zowe medale, przed Iranem (1-4-5), Francj膮 (1-2-5), W艂ochami (1-1-2) i Turcj膮 (1-0-1). Polska zdoby艂a jeden br膮zowy medal, zajmuj膮c 13 miejsce razem z Chinami, Czechami, Kosowem, Luksemburgiem i Malezj膮.
聽Nasi zawodnicy zdobyli br膮zowy medal w kata dru偶ynowym w sk艂adzie: Maksymilian Szczypkowski, Aleksander Adam贸w i Jan Sieradzki). Ponadto zaj臋li艣my trzy 5 miejsca: kumite dru偶ynowe m臋偶czyzn, kumite indywidualne - Micha艂 Parczewski -67kg i Szymon Stawiarski -75kg oraz trzy si贸dme miejsca: Dorota Banaszczyk -61kg, Maciej G臋bka +84kg i Marcin Krykowski -84kg.
聽Serdeczne gratulacje dla ca艂ej ekipy, jeste艣my z Was dumni.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast臋pna > ostatnia >>

Strona 1 z 19
Copyright © 2018. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.