Relacje pomi臋dzy Polskim Zwi膮zkiem Karate a Polsk膮 Uni膮 Karate PDF Drukuj Email
艣roda, 16 stycznia 2019 12:28
聽Od roku czasu nasz Zwi膮zek ma sporo problem贸w zwi膮zanych z dzia艂alno艣ci膮 nowo powsta艂ej organizacji karate, Polsk膮 Uni膮 Karate. Polscy zawodnicy startuj膮cy na zawodach WKF nie mog膮 by膰 finansowani ze 艣rodk贸w pa艅stwowych i generalnie to na ca艂ej tej nieprzyjemnej sytuacji najbardziej trac膮 polscy zawodnicy. Otrzymujemy sporo pyta艅 od naszych dzia艂aczy, trener贸w i zawodnik贸w dotycz膮cych tych relacji. Dlatego poni偶ej przedstawiam troch臋 informacji dotycz膮cych tych relacji.
I. Polska Unia Karate
1. Obecni dzia艂acze PUK w wi臋kszej liczbie spotkali si臋 z prezesem Espinosem we Wroc艂awiu, w czasie World Games, w lipcu 2017,
2. Prezes Espinos kilka miesi臋cy p贸藕niej, przyjecha艂 na Polish Open do Bielsko-Bia艂ej. By艂 na lokalnej imprezie, mimo, 偶e na og贸艂 nie uczestniczy na oficjalnych zawodach WKF, jakimi s膮 zawody K1,
3. Dwa miesi膮ce p贸藕niej (8.12.2017), s膮d w Bielsko-Bia艂ej, zarejestrowa艂 PUK, kt贸re zorganizowa艂o trzy (3) kluby,
4. W styczniu 2018 (nieca艂e dwa miesi膮ce p贸藕niej), prezes Espinos obieca艂 prezesowi PUK, 偶e przyjmie jego organizacj臋 do WKF. Czy ta mi艂o艣膰 do nowo powsta艂ej organizacji ma pod艂o偶e ca艂kowicie altruistyczne?
5. W tym czasie zarzucano PZK, 偶e niew艂a艣ciwie wykorzystywa艂a 艣rodki przeznaczone z MSiT na karate WKF?
Dla os贸b troch臋 znaj膮cych zasady wykorzystywania 艣rodk贸w z dotacji, by艂o jasne, 偶e taki zarzut nie ma sensu. Bo przecie偶 PZK, co roku sk艂ada艂 sprawozdanie ze swojej dzia艂alno艣ci i musia艂 rozlicza膰 swoje wydatki co do grosza. Przez wiele lat na karate WKF, przeznaczana by艂a kwota w wysoko艣ci oko艂o 50% 艣rodk贸w z dotacji ( 18% na obs艂ug臋, 25% na Kyokushin i 7% na Shotokan, bo wi臋kszo艣膰 zawodnik贸w z tego stylu bra艂o udzia艂 w zawodach WKF),
6. Po upadku zarzutu, o z艂ym wykorzystaniu 艣rodk贸w z dotacji, wymy艣lono zarzut o z艂ym statucie PZK. Aby unikn膮膰 tego zarzutu, Zjazd PZK (7.04.2018) wprowadzi艂 zmiany do statutu PZK, jeszcze bardziej pokazuj膮ce powi膮zanie PZK z WKF. Mimo tych zmian, kongres WKF, opieraj膮c si臋 na opinii, 偶e PZK ma niew艂a艣ciwy statut pozbawi艂 PZK cz艂onkostwa WKF.
Nale偶y podkre艣li膰 fakt, 偶e PUK ma ca艂y czas statut prawie identyczny ze starym statutem PZK. Ale ich statut nie jest problemem dla prezesa WKF.

II. Stanowisko MSiT
1. MSiT chce wyja艣ni膰 obecn膮 sytuacj臋,
2. Aby umo偶liwi膰 start w zawodach WKF zawodnikom z Polski, ministerstwo przygotowa艂o projekt umowy pomi臋dzy PUK i PZK, w ramach kt贸rej PUK odpowiada艂by za zg艂aszanie zawodnik贸w na zawody WKF, a PZK finansowa艂by szkolenie w kraju i pokrywa艂by koszty udzia艂u w zawodach zagranicznych. PUK nie chce podpisa膰 tej umowy i zaproponowa艂 w艂asn膮 wersj臋 umowy, kt贸ra jest nie do zaakceptowania przez MSiT i PZK.
3. MSiT chcia艂 przeznaczy膰 w 2018 roku na karate olimpijskie 750.000 z艂 (350.000 z艂 na senior贸w i 400.000 z艂 na junior贸w i kadet贸w) i w tym roku 550.000 z艂 (na senior贸w). 艢rodki te nie trafi艂y do zawodnik贸w, bo PUK nie podpisa艂a umowy o wsp贸艂prac臋.

III. PZK
1. PZK jako PZS odpowiada za dyscyplin臋 na terenie kraju.
2. W ubieg艂ym roku jaki i w tym roku PZK b臋dzie organizowa艂 MP Senior贸w i MP Junior贸w oraz zawody MMM. Kluby startuj膮ce w tych zawodach mog膮 uzyska膰 punkty a p贸藕niej 艣rodki z dotacji w艂adz lokalnych.
3. Nadal prowadzimy szkolenie oraz udzia艂 w zawodach krajowych i mi臋dzynarodowych w karate stylowym.
4. 艢rodki na ten cel otrzymamy z MSiT.
5. Nadal jako PZS wydajemy licencje klubowe, trenerskie, zawodnicze i s臋dziowskie oraz certyfikaty na stopnie karate. Kluby i zawodnicy chc膮 bra膰 udzia艂 w zawodach w ramach PZK musz膮 mie膰 aktualne licencje oraz stopnie dopuszczaj膮ce zawodnik贸w do udzia艂u w poszczeg贸lnych zawodach.

Nowy rok kalendarzowy PDF Drukuj Email
czwartek, 03 stycznia 2019 18:53
呕ycz臋 wszystkim karatekom udanego 2019 roku, aby nie ustawali w drodze swojego rozwoju w karate.
Wszystkim klubom 偶ycz臋 dobrych wynik贸w na zawodach regionalnych, zawodach mistrzowskich i zawodach mi臋dzynarodowych.聽
聽W ramach Zwi膮zku nadal b臋dziemy rozgrywali zawody regionalne i mistrzowskie. Wszystkie kluby chc膮ce uczestniczy膰 w tych zawodach musz膮 mie膰 aktualne licencje klubowe, zawodnicy musz膮 mie膰 aktualne licencje zawodnicze oraz stopnie odpowiednie do poziomu zawod贸w w jakich b臋d膮 brali udzia艂. Kluby kt贸re wp艂ac膮 op艂at臋 za licencj臋 klubow膮 (450 z艂 przy wp艂acie do 15.02.2019 lub 500 z艂 po tej dacie) powinny okre艣li膰 na jaki adres i na kogo wystawi膰 faktur臋 za t臋 wp艂at臋 - na klub, sponsora, urz膮d finansuj膮cy klub itp.
Dla klub贸w bior膮cych udzia艂 w rywalizacji sportowej 偶ycz臋 udanych przygotowa艅 do zawod贸w mistrzowskich. W obecnym p贸艂roczu rozegrane zostan膮 wszystkie zawody mistrzowskie we wszystkich kategoriach wiekowych, a za wynikami osi膮gni臋tymi na tych zawodach, p贸jd膮 punkty kt贸re przek艂adaj膮 si臋 na 艣rodki, na jakie mog膮 liczy膰 zawodnicy i kluby.

Zebranie Zarz膮du Zwi膮zku PDF Drukuj Email
wtorek, 18 grudnia 2018 17:33
聽W Lublinie 15.12.2018r odby艂o si臋 zebranie Zarz膮du Polskiego Zwi膮zku Karate. Przeanalizowano sytuacj臋 w jakiej znalaz艂 si臋 Zwi膮zek w zwi膮zku z decyzj膮 World Karate Federation i zaaprobowano dzia艂ania jakie podj臋艂o w tym wzgl臋dzie prezydium Zwi膮zku, a mianowicie decyzj臋 o skierowaniu tej sprawy do Mi臋dzynarodowego Trybuna艂u Sportowego.
Zarz膮d podj膮艂 decyzj臋:
- o wykre艣leniu z ewidencji jednego klubu, na jego wniosek oraz o przyj臋ciu 5 nowych klub贸w i jednego Okr臋gowego Zwi膮zku Karate,
- o zaakceptowaniu umowy pomi臋dzy Polskim Zwi膮zkiem Karate a Polsk膮 Uni膮 Karate w wersji zaproponowanej przez dzia艂 prawny Ministerstwa Sportu i Turystyki, dotycz膮cej udzia艂u polskich karatek贸w w zawodach organizowanych przez WKF. Umowa wejdzie w 偶ycie po podpisaniu jej przez prezesa PUK i zaakceptowaniu przez dzia艂 prawny MSiT,
- o przyj臋ciu kalendarza imprez na 2019.

Licencje klubowe PDF Drukuj Email
艣roda, 12 grudnia 2018 16:41
W tym roku wprowadzamy zmian臋 w sposobie wp艂acania za licencje klubowe na 2019 rok. Wp艂aca膰 mo偶na ju偶 w tym roku (z zaznaczeniem, 偶e jest to wp艂ata za licencj臋 2019), a po dokonaniu wp艂aty na konto Zwi膮zku 98 1130 1017 0020 1426 5820 0001, kwoty 500 z艂 (przy wp艂acie do 15.02.2019 jest to kwota 450 z艂), mo偶na otrzyma膰 faktur臋 na wskazany przez klub adres. Kluby kt贸re b臋d膮 potrzebowa艂y faktury przed wp艂at膮, proszone s膮 o kontakt z p. Miko艂ajewsk膮 i podanie dok艂adnego adresata faktury i adresu, na kt贸ry t臋 faktur臋 przes艂a膰.聽
聽W tym roku du偶a ilo艣膰 klub贸w mia艂a op艂at臋 za licencj臋 klubow膮 ze 艣rodk贸w z dotacji lub od sponsor贸w i musieli艣my przepisywa膰 ju偶 wystawione faktury na nowego adresata. Powodowa艂o to r贸偶ne komplikacje i dawa艂o sporo niepotrzebnej pracy. Aby tego unikn膮膰 wprowadzamy t臋 zmian臋.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast臋pna > ostatnia >>

Strona 1 z 19
Copyright © 2019. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.