Gor膮ce wakacje powoli si臋 ko艅cz膮 PDF Drukuj Email
czwartek, 26 sierpnia 2021 10:48

聽Przez ca艂y sezon letnich wakacji w karate dzia艂o si臋 wiele interesuj膮cych rzeczy. Na pocz膮tku sierpnia karate po raz pierwszy mia艂o okazj臋 zaprezentowa膰 si臋 na Igrzyskach Olimpijskich.
W dniach 5-7.08.2021 odby艂y si臋 zawody karate w Tokio. 82 zawodnik贸w聽 z 36 kraj贸w wzi臋艂o udzia艂 w Letnich Igrzyskach Olimpijskich. Niestety bez udzia艂u polskich zawodnik贸w, kt贸rzy nie zakwalifikowali si臋 do tej imprezy.
W pierwszych, dla karate, Letnich Igrzyskach wzi臋艂o udzia艂 a偶 8 zawodnik贸w z Japonii, 7 z Turcji i po 5 z W艂och, Egiptu i Kazachstanu. W klasyfikacji medalowej wygrali gospodarze zdobywaj膮c 3 medale (po jednym z艂otym, srebrnym i br膮zowym). Na drugim miejscu byli Hiszpanie (z艂oty i srebrny medal), na trzecim Egipt i W艂ochy (z艂oty i br膮zowy), a po jednym z艂otym medalu mieli Bu艂garzy, Francuzi, Ira艅czycy i Serbowie. 艁膮cznie zawodnicy z 20 kraj贸w zdobyli medale na tych zawodach.
Niestety w kolejnych Igrzyskach, czyli we Francji (2024) i USA (2028) karate nie b臋dzie wyst臋powa艂o.
Polscy zawodnicy startowali w Mistrzostwach Europy Kadet贸w, Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w (U21), kt贸re odby艂y si臋 w dniach 20-22.08.2021 w Tampere (Finlandia). W zawodach bra艂o udzia艂 996 zawodnik贸w z 45 kraj贸w. Polskie kluby reprezentowa艂o 35 zawodnik贸w. R贸wnie liczne ekipy pojecha艂y z Chorwacji, W艂och, S艂owenii, Hiszpanii i Turcji. W klasyfikacji medalowej wygra艂a Turcja zdobywaj膮c 9 z艂otych, 2 srebrne i 6 br膮zowych medali, wyprzedzili W艂ochy (3,5,9) i Azerbejd偶an (3,1,3). Polska zaj臋艂a 24 miejsce z trzema br膮zowymi medalami. Polscy zawodnicy w m艂odzie偶owcach zdobyli jeden br膮zowy medal - Magdalena Godlewska w kat -61 kg i w juniorach dwa br膮zowe medale Dominik Dziuda w kat -61 kg i Hubert Jarocki w kat +76 kg.
聽Przez ca艂y sezon wakacyjny kluby organizowa艂y swoje zgrupowania, a ponadto odby艂y si臋 dwa zgrupowania Kadry Polski w Karate Kyokushin (w 艢winouj艣ciu i w Krakowie). Zawodnicy szykuj膮 si臋 do Mistrzostw Europy Karate Kyokushin kt贸re odb臋d膮 si臋 w dniach 24-25.09.2021 w 艢winouj艣ciu.
Pod koniec lipca odby艂o si臋 kolejne zebranie Zarz膮du na kt贸rym przyj臋to kolejne trzy kluby i tym samym mamy zrzeszone w naszym Zwi膮zku ponad 600 klub贸w.

Bonus VIP i High Roller w kasynie Euslot na portalu TopKasynoOnline Polska - Je艣li lubisz gra膰 o wysokie stawki w kasynach i nie boisz si臋 dokonywa膰 du偶ych depozyt贸w i zak艂ad贸w, mo偶esz otrzyma膰 super lukratywne bonusy. Bonusy VIP na stronie kasyna Euslot s膮 oferowane graczom, kt贸rzy graj膮 na najwy偶szych poziomach i s膮 bardziej warto艣ciowe ni偶 jakikolwiek inny rodzaj bonusu w kasynie.

Poprawiony: 艣roda, 13 pa藕dziernika 2021 10:22

Po偶egnanie kolegi PDF Drukuj Email
sobota, 22 maja 2021 10:41

Z przykro艣ci膮 informujemy, 偶e w kilka dni temu zmar艂 Krzysztof Kubi艣. 艢wietny karateka, zdobywca wielu medali na Mistrzostwach Polski i innych du偶ych imprezach karate.
Pogrzeb odb臋dzie si臋 24.05.2021 na cmentarzu katolickim na Do艂ach w 艁odzi o godzinie 11:00.
聽Cze艣膰 Jego pami臋ci!
Oss.

Jeste艣my w 艣rodku sezonu PDF Drukuj Email
sobota, 22 maja 2021 10:41

聽Pod koniec kwietnia zacz臋li艣my sezon startowy, bardzo sp贸藕niony ze wzgl臋du na ograniczenia zwi膮zane z pandemi膮. W Legnicy i w 艁odzi odby艂y si臋 Mi臋dzywojew贸dzkie Mistrzostwa M艂odzik贸w w strefach - po艂udniowej i wschodniej oraz dwa turnieje kwalifikacyjne do Mistrzostw Polski Junior贸w M艂odszych, Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w w Karate Olimpijskim. Przed nami jeszcze dwa turnieje w ramach MMM - w Szczecinie i w Poznaniu.
Ponadto przed nami turniej m艂odzik贸w w karate Shotokan. Jest to nowa formu艂a w ramach naszego stylu. Zach臋cam wszystkich do udzia艂u w tej imprezie.
W po艂owie czerwca odb臋d膮 si臋 Mistrzostwa Polski Senior贸w, zar贸wno w Karate Shotokan i w Karate Olimpijskim oraz Mistrzostwa Polski Junior贸w M艂odszych, Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w w Poznaniu.

Zebrania Zarz膮du PZK PDF Drukuj Email
niedziela, 28 marca 2021 20:48

聽W pierwszym kwartale obecnego roku Zarz膮d PZK odby艂 ju偶 4 zebrania. Na tych zebraniach przyj臋to 艂膮cznie 165 klub贸w i okr臋gowych zwi膮zk贸w karate. Jest to wynik rekordowy, zwi臋kszaj膮cy o ponad 35% ilo艣膰 cz艂onk贸w Zwi膮zku. Z prowadzonych rozm贸w z prezesami i trenerami r贸偶nych klub贸w karate wynika, 偶e kolejne kilkana艣cie klub贸w chce zapisa膰 si臋 do PZK. Je艣li to nast膮pi to karate reprezentowane przez PZK b臋dzie trzeci膮 dyscyplin膮 w Polsce, je艣li chodzi ilo艣膰 klub贸w zrzeszonych w Polskim Zwi膮zku Sportowym i ilo艣膰 os贸b 膰wicz膮cych dan膮 dyscyplin臋 sportu. Wyprzedza膰 nas b臋dzie tylko pi艂ka no偶na i pi艂ka siatkowa. W kategorii sport贸w indywidualnych i kategorii sport贸w walki b臋dziemy zdecydowanie na pierwszym miejscu. Je艣li chodzi o ilo艣膰 klub贸w zrzeszonych w jednym Zwi膮zku, to mamy wi臋cej klub贸w ni偶 judo i zapasy razem wzi臋te.
聽W po艂owie czerwca zaplanowane s膮 Mistrzostwa Polski Senior贸w. Na jednej hali przeprowadzone zostan膮 mistrzostwa w Karate Kyokushin, Karate Olimpijskim, Karate Shotokan i Karate Tradycyjnym. Oczywi艣cie ka偶da grupa b臋dzie rozgrywa艂a walk臋 o medale wed艂ug przepis贸w z danego stylu. Zg艂oszenia dla Karate Olimpijskiego i Karate Shotokan b臋d膮 przyjmowane poprzezwww.poland-karate.pl. Do zawod贸w b臋d膮 dopuszczeni tylko zawodnicy z klub贸w maj膮cych aktualn膮 licencj臋 klubow膮 oraz maj膮cych aktualn膮 licencj臋 zawodnicz膮 i stopie艅 potwierdzony przez PZK.
聽W Karate Olimpijskim w kategorii junior m艂odszy, junior i m艂odzie偶owiec, zaplanowane s膮 dwa turnieje kwalifikacyjne. Wyniki z tych zawod贸w b臋d膮 decydowa艂y o dopuszczeniu do Mistrzostw Polski w tych kategoriach wiekowych. W zawodach w grupie m艂odzie偶owc贸w b臋d膮 tylko trzy kategorie wagowe, zar贸wno u kobiet jak i u m臋偶czyzn, takie jak w konkurencjach olimpijskich.
聽Szykujemy si臋 do zawod贸w mi臋dzynarodowych, ale musimy uwzgl臋dni膰 ograniczenia z jakimi borykaj膮 si臋 organizatorzy g艂贸wnych imprez mistrzowskich i obecnie nie jeste艣my w stanie poda膰 termin贸w tych imprez.
聽Za organizacj臋 Mi臋dzywojew贸dzkich Mistrzostw M艂odzik贸w w Karate Olimpijskim odpowiedzialnym jest shihan Ryszard Kulikowski.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast臋pna > ostatnia >>

Strona 1 z 22
Copyright © 2021. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS